[Buzz] Ştiaţi că? Despre Coreea de Sud

Imagini pentru south korea facts

Mai jos sunt câteva lucruri interesante despre Coreea despre care probabil nu ştiaţi.

  1. În Coreea de Sud oamenii sunt obligaţi prin lege să folosească Internet Explorer pentru tranzacţii bancare şi cumpărături online. Legea a fost aplicată în 1999 şi este încă în vigoare.
  2. În Coreea de Sud, bărbaţii care câştigă medalii la Jocurile Olimpice nu trebuie să mai facă cei 2 ani obligatorii de armată.

  3. În anul 2016 nord coreanca Hong Un Jong şi sud coreeanca Lee Eu Ju au făcut o poză împreună la Jocurile Olimpice de Vară. Multe reguli guvernamentale nu dau voie celor două ţări să interacţioneze, dar regulile nu se aplică şi la evenimentele olimpice. Mulţi sud-coreeni au fost bucuroşi să vadă o întâlnire atât de armonioasă.

  4. În basmele populare coreene în loc de „a fost odată ca niciodată” se folosea „în vremea când tigri obişnuiau să fumeze”.

  5. Există 250 de diferite tipuri de Kimchi. Acestea sunt în funcţie de condimentele şi legumele cu care se prepară

  6. Coreenii mănâncă supă de alge de ziua lor. Aceasta le aminteşte copiilor de durerile naşterii şi îi face să aprecieze grija cu care mamele i-au tratat.

  7. Adulterul a fost ilegal până în 2015. În Coreea dacă aveai relaţii extraconjugale puteai să primeşti o sentinţă de până la 2 ani de închisoare. Legea a fost introdusă în 1985 şi până în anul 2015, aproximativ 53,000 de persoane au fost arestate.

  8. Jumătate din populaţiai Coreei de Sud are nume de familie identice. Cele mai populare nume de familie sunt în ordine: Kim, Lee, Park, Choi şi Chung (sau Jung).

  9. Oamenii cu acelaşi nume de familie nu se pot căsătorii între ei. Legea datează din era Chonson.

  10. Cele mai multe restaurante livrează la domiciliu, inclusiv McDonald’s.

  11. În anul 2012 o închisoare din Pohang a devenit casa primului gardian robotic din lume. Ţara are de asemenea gardieni robotici la graniţa cu Coreea de Nord.

  12. Coreea de Sud are mai mult de 90% din consumul mondial de alge.

  13. Cei ce ajung să trăiască peste 60 de ani pot primi o petrecere numită hwangap. Totul a început în trecut când foarte puţini oameni trăiau până la această vârstă. De asemenea este o vârstă importantă, pentru că tradiţionalul calendar coreean se bazează pe un ciclu de 60 de ani.

  14. Crăciunul este o sărbătoare oficială cu aproape 1/3 din populaţie creştină. Moş Crăciun însă, poartă albastru şi nu roşu.

  15. Când fac o poză coreeni spuns „kimchi” în loc de „brânză”

  16. Fostul preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, a numit Zona de Delimitare (DMZ), care separă cele două Coreei, „cel mai înfricoşător loc din lume”.

  17. Un coreean cu job mediu , lucrează în jur de 55 de ore pe săptămână, sau 2316 ore pe an. În SUA un lucrător în fabrică lucrează 40 de ore pe săptămână.

  18. WiFi-ul gratuit peste tot. Restaurante, magazine, chiar şi în taxiuri.

  19. Coreea de Sud cenzurează activitatea online a oamenilor. Există o mulţime de site-uri care nu pot fi accesate din această cauză.

  20. Hârtia igienică nu este aruncată în toaletă ci într-un coş de lângă aceasta. Din cauza sistemului de canalizare vechii şi care se înfundă repede, chiar şi restaurantele de lux îşi roagă clienţii să folosească coşul de gunoi de lângă vasul de toaletă.

  21. 20% din PIB-ul (Produsul Intern Brut) al Coreei de Sud vine de la compania Samsung. Practic este firma care aduce cel mai mare venit Coreei.

  22. Tocurile sunt la modă. Coreencele merg până şi la plajă pe tocuri şi pot să practice şi diferite sporturi pe acestea.

23.Toate acoperişurile coreene sunt curbate la capăt pentru a oferi o aparenţă de zâmbet.

 

10 gânduri despre „[Buzz] Ştiaţi că? Despre Coreea de Sud

    1. 0vershade

      Regula 9 nu este adevărată. Se referă la articolul 809 din Codul Civil, care valida o tradiție din Coreea conform căreia două persoane cu nume identic și cu același loc de baștină nu aveau voie să se căsătorească. Regula era valabilă doar dacă proveneau din aceeași regiune. Legea a fost abolită în 1997, iar din 2005 încoace nu au voie să se căsătorească doar rudele apropiate, de sânge. La fel ca la noi 😛
      Regula 20 e valabilă și la noi și în multe părți din lume, este o curiozitate doar pentru americani :)))

      Apreciază

      Răspunde
      1. Ionika Ioana

        …. până în 2005 a fost pur și simplu ilegal ca persoanele cu numele de familie din acelasi clan asă se căsătorească. In zilele noastre, atunci când coreenii cu același nume de familie se logodeasc, ei fac un arbore genealogic pentru a se asigura că nu sunt prea” strâns legate” . Există anecdote despre acest lucru si se întâmplă mai des decât ai crede.

        Apreciază

        Răspunde
  1. Pingback: Cele mai populare articole pe K-POP ROMANIA în 2016 | Kpop Romania

Lasă un comentariu