[Editorial] Plagiatul – ce este, ce nu este și de ce n-ar trebui să-ți pese?

https://i.imgur.com/gaa14x4.jpg

Există ceva mai inutil pe lumea asta decât să chemi la telefon un surdo-mut? Da – să te agiți asupra melodiilor kpop dacă sunt sau nu plagiate!

Așteptam să se liniștească puțin apele în legătură cu aceste controverse de plagiat, dar se pare că nu voi avea șansa. Așa că iau taurul de coarne și încerc să creionez puțin problema plagiatului – ce este acesta, ce nu este și mai ales de ce ar trebui să te doară-n cot de plagiat.

Trebuie să spun de la început că nu am o educație în domeniu, nu cunosc nici teorie muzicală, nu cunosc în amănunt nici legislația cu privire la drepturile de autor, iar cele ce urmează se bazează pe experiența mea de amator al muzicii (ceva mai lungă decât a ta :P) sau pe indicațiile unor prieteni care au studii în domeniu.

Ca să analizăm problema plagiatului trebuie să vedem foarte pe scurt (nu pentru că nu aș avea timp, dar chiar nu-s în stare mai pe larg) câțiva termeni utilizați în muzică. Cu toții știm ce e aia notă muzicală (dacă nu, închide această pagină aici și… ah, degeaba, că nu știi să citești încă!). Trei sau mai multe note muzicale care se aud în același timp alcătuiesc un acord.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/a/a9/Progresie_de_acorduri1.png/420px-Progresie_de_acorduri1.png

O înșiruire de astfel de acorduri se numește progresie de acorduri, iar mai multe progresii de acorduri, una după alta (sau una singură dacă aceasta este mai lungă), sau o înșiruire de note muzicale de diferite durate alcătuiesc o melodie. Aici, melodia nu este un câtec, o piesă muzicală, ci o secvență dintr-un cântec care caracterizează acel cântec. Gândește-te la un refren, sau porțiunea pe care o cânți atunci când te gândești la ultimul hit al lui oppa. De regulă, melodia este în armonie cu progresia de acorduri, adică se aude în paralel cu acordurile și se balansează reciproc. Acordurile se notează în general cu cifre romane, cu majuscule pentru cele din gama majoră și cu minuscule cele din gama minoră. Ok, acuma să vedem…

 

Ce NU este un plagiat?

Important de știut faptul că notele muzicale nu pot fi obiectul drepturilor de autor, nici acordurile muzicale, nici măcar diferite progresii de acorduri. Sigurul lucru care poate fi înregistrat pentru drept de autor este melodia. Există un motiv pentru asta.

Cu ajutorul notelor muzicale se pot face mii, chiar sute de mii, de combinații astfel încât să obții acorduri muzicale și progresii de acorduri, dar numai câteva dintre acestea sună bine pentru urechea noastră, prin urmare acestea sunt reciclate tot timpul. Iată un exemplu de demonstrație pentru una dintre cele mai populare progresii de acorduri utilizate în muzica pop, progresia I-V-vi-IV (habar n-am ce înseamnă, nu mă-ntreba).

De observat că toate acele cântece menționate utilizează aceeași progresie de acorduri, lucru care nu face obiectul unui plagiat, pentru că sunt elemente comune utilizate de toată lumea.

De asemenea, ritmul unei melodii nu poate constitui un caz de dispută pentru un plagiat. La fel ca pentru acorduri, există doar un număr restrâns de ritmuri care sună bine pentru urechea umană și, la fel ca în cazul acordurilor, ritmurile sunt reciclate.

Nu constituie plagiat dacă drepturile de autor au fost cumpărate. De exemplu melodia Dancing Queen a trupei Girls’ Generation NU este un plagiat al melodiei Mercy de Duffy pentru că SM Entertainment a cumpărat drepturile de autor și a acordat creditul acolo unde era nevoie. Melodia Mysterious Girl de Sunrise Inc și Volume Up de la 4Minute au aceeași secvență cu saxofonul, dar ambele trupe au cumpărat drepturile de a o utiliza.

Un alt lucru care nu poate constitui un plagiat este stilul muzical, sau genul muzical. Cred că nu are rost să insist de ce nu poți fi acuzat de plagiat pentru gen muzical, altfel toată lumea din kpop ar fi dată în judecată de vreun Michael Jackson…

Nu este plagiat dacă te inspiri dintr-o melodie a cărui autor cunoscut a murit cu mai mult de 70 de ani în urmă. Asta-i regulă.

În sfârșit, poate cel mai important dintre toate, nu este plagiat dacă două melodii doar seamănă! Iată câteva exemple de melodii care se aseamănă:

Ailee – I’ll Show You seamănă cu Pussycat Dolls – Hush Hush

Co-Ed School – Bbiribbom Bberibbom seamănă cu Lady Gaga – Telephone

Co-Ed School – Too Late seamănă cu Britney Spears – If You Seek Amy

F-ve Dolls – Soulmate #1 seamănă cu Lipps Inc. – Funky Town

FTIsland – The Angel And The Woodman seamănă cu Jason Mraz – Live High

Girl’s Day – Female President seamănă cu Little Mix – Wings

IU – The Red Shoes seamănă cu Nekta – Here’s Us

IU & Fiestar – Sea of Moonlight seamănă cu a-ha – Take On Me

Secret – Poison seamănă cu Beyonce – Crazy In Love

Spica – I’ll Be There seamănă cu Spice Girls – Wannabe

T-ara – Cry Cry seamănă cu Britney Spears – Oops! I Did It Again

T-ara – Day By Day seamănă cu Britney Spears – Criminal

Toate aceste exemple intră în categoria asemănărilor be bază de gen muzical sau pe stil muzical. Până la urmă, cu mai multă sau mai puțină indulgență, FIECARE melodie se aseamănă cu o alta. Atunci să vedem…

Ce ESTE un plagiat?

Un plagiat este o copie EXACTĂ a unei melodii sau a unei părți importante dintr-o melodie. Cât anume reprezintă ”o parte importantă” este un subiect controversat (unii ar spune până la 7 note, ceea ce foarte probabil este un mit).

De asemenea, în rare cazuri, se acceptă o similitudine suficient de pronunțată între melodii astfel încât cele două piese să fie considerate un caz de plagiat. Acest lucru este însă extrem de greu de demonstrat, pentru că melodiile pot fi manipulate în funcție de instrumentele utilizate, astfel încât aceeași melodie poate fi interpretată de către un om obișnuit (care nu știe să citească notele muzicale) ca melodii diferite dacă sunt cântate la instrumente diferite, iar două melodii diferite, dar asemănătoare, pot fi interpretate ca fiind aceeași melodie. Din acest motiv aproape întotdeauna cazurile de plagiat devin niște bătălii între experți în muzică.

Un alt lucru care trebuie dovedit în instanță este accesul celui care a plagiat la piesa originală. De exemplu este posibil ca un papuaș care a trăit toată viața lui în junglă și nu a auzit niciodată de România să fluiere melodia ”Melc melc codobelc”, printr-o coincidență. Acest lucru nu ar constitui un caz de plagiat (ignorând faptul că ”Melc melc codobelc” nu are drepturi de autor 😀) pentru că papuașul nostru nu a avut acces la melodie, prin urmare este creație proprie!

Bine, am văzut exemple de melodii, mai sus, care nu sunt plagiat. Ce melodie este atunci un plagiat? Uite asta – și vă las pe voi să ghiciți ce melodie a plagiat:

Bine, tehnic vorbind, nici măcar această melodie nu este un plagiat, ci lansarea inițială a piesei ”Chipi Cha Cha” a fost, melodia din link fiind modificată astfel încât să treacă de rigorile legale pentru a scăpa de acuzațiile de plagiat. YG Entertainment a luat măsuri împotriva acestei piese, motiv pentru care nu veți găsi prea ușor variata lansată inițial.

Câteva exemple de controverse din kpop

1) IU – Red Shoes vs Nekta – Here’s Us

Iată un clip care compară cele două piese

Pentru o ureche neantrenată, cele două melodii sună similar, și într-adevăr seamănă. Dar sunt ele suficient de asemănătoare încât să constituie un plagiat? Iată o schiță de la Kpopalypse cu notele muzicale ale celor două melodii, una lângă alta.

https://kpopalypse.files.wordpress.com/2013/10/iuiuiuiu2.jpg?w=450&h=264

Dacă ai aceeași instrucție muzicală ca și mine, probabil nu înțelegi mare lucru, dar îți dai seama că nu-s identice. Este posibil ca autorul melodiei lui IU să se fi inspirat din melodia lui Nekta? Absolut! Dar compozitorul nostru a fost suficient de șmecher încât să modifice anumite părți astfel încât să nu fie considerat plagiat în instanță. Bineînțeles, internauții s-au agitat ca ouăle în mixer, pentru că IU tocmai trecuse printr-un scandal în care s-a descoperit că nevinovata ”surioară a națiunii” este de fapt o vulpiță șireată capabilă să-i fure ochii (și, aparent, și tricoul) lui Eunhyuk, iar plagiatul a fost un pretext extraordinar să o urască:

https://i.imgur.com/50ldKGm.jpg

 

În traducere, ”nu contează ce spun ei (autoritățile) pentru că dacă publicul consideră că e plagiat, atunci e plagiat”. Cine a scris asta merită să primească un scaun. Unul de oțel, în față, aruncat de Hulk! Pentru că la fel ca orice infracțiune, plagiatul trebuie dovedit în instanță, de către specialiști în domeniu. Nu se ia în considerare părerea oricărui pierde-vară care o visează pe IU cu urechi de pisică și coadă de vulpe.

2) Mamamoo vs Aqua și O grămadă de rapperi americani

Acuzațiile susțin că melodia You’re the best la 1:06 seamănă cu Aqua – Happy boys and girls la 0:50. Asemănător? Da. Identic? Nope…

Melodia 1cm Taller than You a primit cele mai multe acuzații de plagiat, pentru că seamănă cu mai multe melodii de hip-hop…. ceea ce era exact intenția creatorilor, melodia fiind de fapt O SATIRĂ!!! Sigur, detaliu scăpat din vedere de hoarda de internauți gata să sară să arate cu degetul. Printre piesele asemănătoare sunt Eminem – Under the Influence, Dr. Dre – Still DRE, Dr. Dre – The Next Episode.

Secvențele similare au fost introduse intenționat pentru a face referire anume la piesele respective, prin urmare nu poate fi dată în judecată pentru plagiat.

3) Twice vs Hailee Stanfield și Lovelyz

Hoarda de internauți susține că melodia Someone like me este un plagiat al melodiei Starving de Hailee Steinfeld. Momentul de zarvă este chiar la început, acordurile de chitară. Dacă ascultăm cu atenție primele 4 note, ne dăm seama că există o asemănare între ritmurile și duratele lor, dar notele nu sunt aceleași. Notele din melodia trupei Twice sunt mai sus pe portativ, iar secvența se încheie diferit. Nu-s identice – ciuciu plagiat!

Alte pretenții de plagiat au apărut în legătură cu dansul din Signal și coregrafia trupei Lovelyz din melodia WOW!

Da, seamănă, dar o mișcare de dans nu poate fi înregistrată cu drepturi de autor, și, în plus, ambele seamănă cu…

… prin urmare oricine ridică pretenții de plagiat poate fi trimis să plimbe ursul.

4) Seventeen vs The Chainsmokers

Umblă vorba-n târg că melodia Don’t Wanna Cry de la Seventeen ar fi plagiat melodia Something just like this de la The Chainsmokers & Coldplay.

Într-adevăr, ambele au acorduri de chitară asemănătoare, melodia din refren seamănă, au sunete de sintetizator asemănătoare. Însă acordurile sau sunetele nu pot fi subiectul unui caz de plagiat, iar melodia este asemănătoare prin stil muzical, în niciun caz nu poate fi vorba de copiat.

Ritmurile din refrene sunt și ele diferite, ca în schemă…

… unde numerele sunt timpii iar literele sunt notele muzicale (A=Do, B=Re etc). Nici pomeneală să treacă așa ceva de o instanță de justiție.

5) Sunmi vs Cheryl Cole

Luna trecută Sunmi a fost adusă în vizorul hoardei de internauți cu acuzații de plagiat, pentru că melodia Heroine seamănă cu Fight For this Love de Cheryl Cole. În cele două refrene găsim aceeași progresie de acorduri, vocile seamănă, același tempo, instrumentație asemănătoare, însă niciunul dintre aceste lucruri nu poate fi litigat în instanță. Melodia este asemănătoare, dar secvențele se încheie în note diferite, insuficient pentru un caz de plagiat.

Este posibil ca Teddy, creatorul piesei, să se fi inspirat din piesa lui Cheryl Cole? Mai mult ca sigur. Dar a fost atent să nu lase motive suficiente pentru un caz de plagiat, cu siguranță. Verdict:

https://i.imgur.com/pJV6e3D.jpg

 

6) Momoland vs Serebro

Trupa Serebro este una dintre cele două trupe rusești pe care le recunosc când le văd sau când le aud, cealaltă fiind Slot. Știu de Slot pentru că are niște melodii grozave, iar de Serebro știu pentru că…

http://cloud-3.steamusercontent.com/ugc/499155130700828293/82D887A6D050619D863B1A2DD6B91F7F693824F8/

…pentru că-mi place ciocolata. Ok, și care este asemănarea dintre Mi Mi Mi de la Serebro și BBom BBom de la Momoland? În afară de intro și de faptul că sunt în același gen, absolut niciuna. La o ascultare atentă acordurile sunt diferite, progresiile de acorduri, ordinea lor, structura melodiei, totul este diferit. Probabil că hordacii noștri nu s-au obosit să asculte un pic mai încolo de primele secunde.

De asemenea au existat acuzații că seamănă cu Nyam Nyam Jeop Jeop de la EXID, cu DNA de la BTS, cu Number Nine de la T-ara, cu DDD de la EXID din nou (amuzant că ambele piese sunt scrise de Shinsadong Tiger – ce o să facă omul, se dă pe sine în judecată?), și probabil lista se lungește până pe la vreo o mie și una de asemănări. Toate se înscriu în același gen, de aici asemănarea.

Acestea fiind spuse, să vedem…

 

De ce n-ar trebui să-ți pese?

Pentru că nu e problema ta!

Serios, fanul nu are nicio legătură cu activitatea idolului kpop! Sigur, investești timp, sentimente și poate chiar bani în idolul tău, iar dacă e prins pe picior greșit te simți de parcă tu ai fi greșit, pentru că nu ți-ai ales idolul corect. În schimb, dacă se dovedește a fi cel mai original din parcare, ia numeroase premii și le dă ceață tuturor, te feliciți pentru că ai avut inspirația să-ți alegi cel mai mișto idol… ceea ce este stupid, pentru că de fapt nu ai absolut nicio legătură cu el.

Singurul lucru care este relevant pentru tine este muzica pe care o face, care ajunge la tine… Ok, mă simt generos și pot spune că și abdomenele pe care le dezvăluie când își rupe tricoul, sau aegyo-ul pe care-l face de ți se suie inimioara-n gât au o oarecare relevanță, în rest nimic.

Producătorii de muzică din Coreea nu sunt o gașcă de idioți, știu cum să se ferească de plagiat, iar faptul că se inspiră dintr-o parte sau alta nici nu ridică, nici nu coboară în vreun fel calitatea muzicii pe care o fac. Mai mult, kpop-ul în general copiază în mod fidel muzica pop din Vest, singurul aspect diferit este ambalajul, adică trupele de idoli, cu dansurile lor. Chiar și doar acest lucru ar trebui să liniștească orice pretenții de originalitate. Ca să nu mai spun că muzica originală nu înseamnă neapărat muzică bună! De aceea eu mă pot bucura liniștit de interpretarea melodiei It’s No Good a lui Depeche Mode de către In Flames, fără absolut nicio grijă:

Sper ca acest articol să te ajute să nu te iei cu hoarda de internauți care se agită pe această temă stupidă, pentru că niciodată nu duce la vreun rezultat. Știu că dracul nu-i așa de negru, pentru că printre cititorii acestui blog sunt și persoane care știu cum stă treaba:

https://i.imgur.com/ZgGGMEb.jpg

 

În încheiere îți urez ”La Mulți Ani” de Anul Nou Chinezesc, îți doresc multe multe succese (de-ale idolilor tăi preferați) și mult aegyo pentru suflețelul tău. Și acum să uităm de prostiile astea cu plagiatul și să ne ocupăm de lucruri mai serioase, după exemplul lui Somi.

 

Surse: Buzzfeed, Kpopalypse blog, Wikipedia

10 gânduri despre „[Editorial] Plagiatul – ce este, ce nu este și de ce n-ar trebui să-ți pese?

  1. Julietta

    „Kpopul copiaza muzica western”, doar pentru ca fac R&B, Disco si Hip Hop nu inseamna ca e o copie a muzicii americane, sunt aceleasi gen-uri, cum ai scris si tu putine rinduri prima. De fapt, kpopul face pop in coreana, POP e un gen muzical, deci nu e o copie.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. SomeSomiStan Autor post

      Asta e un fel de paradox, dacă fac muzica la fel ca vesticii, atunci e copie, dar dacă e la fel atunci e același lucru deci nu e copie… 😀 😀
      În orice caz, ideea a fost să pun sub semnul întrebării pretențiile de originalitate ale kpop-ului din punct de vedere muzical (pretențiile fanilor, că producătorii nu au astfel de pretenții). Faptul că apar atât de multe acuzații de plagiat nu înseamnă decât că e vorba de același gen pop. 🙂

      Apreciază

      Răspunde
  2. complexityspringer

    Plagiatul persoanele ce copie alte melodii pot să spun că producătorul nu îşi dă interesul în a face ceva nou şi decide să „copieze” alte melodii si gata munca lui apoi mai trebuie un mv care să aibe alt „tesut” apoi totul merge după plăcerea ascultătorilor
    La plagierea muzicilor pop de către cântăreţii kpop e ca şi cum o trupă kpop ar traducere din engleză în Coreeană 😂😂😂😂

    Apreciază

    Răspunde
  3. SomeSomiStan Autor post

    „Nu văd nicio asemănare intre melodiile de la Ailee și PSD” – Ambele melodii au partea slow până la 1:00 după care ‘explodează’ vocalul în exact același stil. Situații similare la toate piesele înșirate.
    1 – Asemănarea depinde de marja de eroare pe care o consideri. Crezi că asemănarea dintre cele două este la fel cu asemănarea dintre Ailee și Madonna-Vogue? Toate-s pop, dar cred că există o mai mare asemănare între Ailee și Pussycat Dolls.
    2 – Asta arată cât de greu e să demonstrazi plagiatul în instanță. Unei persoane i se pare că melodiile sunt la fel, alteia nu.

    ”Dacă spui ca trebuie sa închidem ochii la plagiat, atunci nu mai ascultam muzica, ci sunete…” – – Niciunul dintre scandalurile de plagiat din kpop nu au dus la ceva concret și fii sigură că nici de acum nu vor duce. Poți fi cât de vigilentă vrei, consumi energie inutil.
    2 – faptul că o melodie este plagiat (să admitem cazul) nu o descalifică din statutul de melodie. Cine îi retrage numele de ”muzică”? Oricum, asta duce cumva spre controversa cu ce este ”muzica adevărată” sau ”arta adevărată”, o altă prostie dar care este un alt subiect.

    Până la urmă toate disputele cu plagiatul sunt de fapt niște frecții la piciorul de lemn ca să ne bucurăm ce original este oppa/unnie …

    Apreciază

    Răspunde
    1. Lucy🌙

      „Niciunul dintre scandalurile de plagiat din kpop nu au dus la ceva concret și fii sigură că nici de acum nu vor duce. Poți fi cât de vigilentă vrei, consumi energie inutil.” – scandalurile legate de plagiat nu ma privesc si nu consum energie inutil cu ele pentru ca acea melodie (acuzata) nu ma mai atrage nicicum. Dar nici indiferenta nu e o solutie.

      Apreciază

      Răspunde
  4. Nicolai Sarkadi

    salut nu va suparati daca va deranjez as dori daca se poate doar o intrebare kpop-ul este o inspiratie originala ? multumesc pentru raspuns ! e doar intrebare .

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu