[Personal] TOP 20 melodii k-pop preferate din 2023

#kai from take it to a morning

Melodiile k-pop care m-au înnebunit în 2023!

În 2023, au fost multe piese lansate atât de trupe noi, cât și de trupe veterane, să nu mai zic despre lansările solo care au predominat. Astfel, am zis că neapărat trebuie să fac un top cu melodiile mele preferate lansate anul trecut. Chiar dacă m-am apucat în 2023 de scris articolul, abia în 2024 am reușit să-l termin (se pare că niciodată nu reușesc să public un top în anul respectiv), dar așa am putut să le ascult mai mult și să mă hotărăsc.

Se pare că și acest top îl postez pe 19 februarie, ca și ultimele topuri. Dacă data trecută, în 2018 (nu-mi vine să cred că au trecut 5 ani de la ultimul top…), am zis să-l postez pe 19 februarie ca să continui tradiția, acum chiar nu am mai avut asta în gând. Ciudat, 19 februarie și topul meu sunt predestinate =)))).

Lăsând gluma, au fost multe melodii care mi-au plăcut, iar ca reguli pentru top am avut 3 – piesele să fie lansate de un artist coreean, să aibă videoclip și să nu mă deranjeze auditiv deloc.

Să începem!

20) TXT – Chasing That Feeling

TXT… stau cu un ochi pe trupă, pentru că are unele piese care îmi plac mult, printre care și „Chasing That Feeling”, un cântec care mă duce cu gândul la magie, Harry Potter și Doctor Strange (chiar îmi pare că se aseamănă cu primul film). Refrenul m-a făcut să îmi placă piesa și de multe ori l-am fredonat. În rest, versurile îmi plac, clipul îmi place, membrii TXT îmi plac și când ascult piesa parcă aruncă o vrajă asupra mea.

19) Hyo – Picture

Hyoyeon e preferata mea din Girls’ Generation și sunt mândră de cât de mult a evoluat pe plan muzical. Scoate niște melodii foarte faine și de party. La fel și „Picture”, are un vibe vesel, de petrecere, dar videoclipul e cam simpluț. Hyoyeon e badass, iar cel mai mult mi-a plăcut linia melodică, parcă mă face să vreau să dansez :)).

18) Newsjeans – G.O.D

Da da da știu… e imnul pentru Campionatul Mondial 2023 – League of Legends, dar nu îmi paasăăăăăă. Îmi place jocul și ador și melodia. Cântecul e așa de badass, iar fetele cântă bine. Când ascult, parcă îmi dă încredere, forță și vreau să lupt și mai tare pentru ce vreau. Și versurile te fac să te simți că ești puternic.

17) Chanyeol – Good Enough 

N-aș fi zis că baladele și Chanyeol sunt o combinație bună (și nici nu sunt fan balade). Dar acest cântec e atât de frumos, încurajator și numai good vibes transmite. „Good Enough” mă emoționează mereu când o ascult și piesa asta chiar am ascultat-o de mai multe ori când mi-a fost greu sau am simțit că nu mai pot. Are un loc special pentru mine (o ascult în continuare), iar faptul că Chanyeol a filmat alături de D.O., Chen și Baekhyun, face ca totul să fie și mai frumos.

16) Taemin – Guilty

Prima dată, nu prea m-a impresionat, dar nu există să nu-mi placă mie nimic de la Taemin :)) Ce bine că a revenit din armată. Este foarte talentat, se pricepe și are printre cele mai complexe concepte. „Guilty” mi-a plăcut din 2/3 ascultări, este o melodie dark, intensă, pentru mine un pic creepy și înfricoșătoare. Dar vocea lui Taemin și notele lui înalte mereu mă fascinează, așa că am ajuns să fredonez și piesa asta. Videoclipul bine lucrat, dar ținutele un pic ciudate.

15) Stray Kids – La la la

Un cântec la care nu am ce să comentez, îmi place totul – videoclipul care e complex și cu multe persoane, versurile, refrenul care e atât de badass și îți dă energie și încredere, coregrafia, care mă face să fiu wow și ținutele, care sunt nu știu, sunt atât de badass și sexy (am o slăbiciune pentru uniforme chiar și reinterpretate). Chiar îmi place tot și cântecul m-a obsedat, poate că dacă ar fi fost lansat mai devreme, ar fi fost mai sus în top.

14) aespa – Drama

Ahh… o altă slăbiciune – fetele puternice. Trupa aespa îmi place, dar SM îi dă melodii cam ciudate și de neascultat pentru mine. Daaarr, „Drama” mi-a plăcut de la prima ascultare, refrenul e foarte catchy și pentru o bună perioadă mi-a rămas în minte. Fetele sunt foarte frumoase și afișează o imagine savage și că nimeni nu le poate opri. Ținutele chic și superbe, vocile care se împletesc perfect și conceptul badass, m-au făcut să simt că am putere și că pot.

13) LE SSERAFIM – Unforgiven

LE SSERAFIM mereu a avut piese care mi-au plăcut. Nu știu ce fac fetele astea, dar au un farmec aparte. Piesa „Unforgiven” am descoperit-o pe TikTok și de atunci am ascultat-o încontinuu. Videoclipul nu e cine știe, dar refrenul și coregrafia îmi plac mult. Nu știu, piesa asta are ceva care mă atrage foarte mult.

12) EXO – Let Me In

Nu are cum să nu îmi placă „Let Me In”, având în vedere că e prima piesa lansată de EXO în ultimii 2 ani și în formulă completă. Efectiv m-a fermecat de la prima ascultare, chiar dacă e baladă. Este un cântec sensibil, liniștit, dar care te neliniște-te un pic :)) Videoclipul e simplu, dar foarte clean și sofisticat. Vocile artiștilor din EXO se împletesc la perfecție și cum se armoniează Dooamne, parcă mă poartă printr-o poveste, care sunt dispusă să o ascult din nou și din nou. ‘Less is more’ se potrivește perfect.

11) IVE – I AM

De aici începe greul, pentru că de la „I AM” ajung la piesele care m-au obsedat și au fost pe repeat o grămada. Cântecele de la IVE nu prea îmi plac, dar „I AM” mi se pare G E N I A L Ă. Piesa mea preferată din 2023 de la o trupă de fete. Melodia are o anumită eleganță, clasă și parcă aduce a k-pop vechi. Imediat ce-am auzit-o, pe repeat a fost. Ar fi fost pe locul 10, dar motivul îl dezvălui la locul 10.

10) Taeyang ft Lisa – Shoong!

Dacă nu era Lisa, piesa asta nu era pe locul 10, poate pe la sfârșit. M-am bucurat când am auzit că Taeyang revine solo, dar piesa scoasă a fost așa și așa, dar „Shoong!” chiar mi-a plăcut. Dar cred că e o regulă nescrisă ca artiștii din generația a doua de k-pop de la YG să poarte ținute mai ciudate… Dar lăsând gluma la o parte, Taeyang scoate piese k-pop, k-pop adevărat de care mi-a fost dor. Ceea ce m-a făcut să ador melodia, e partea Lisei, DOOAMNE, partea cu Lisa e așa de faină, rafinată, cu swag, zici că e din alt cântec. Am dat reply la partea Lisei de un număr de ori nesănătos pentru mine. M-a vrăjit și de atunci vrăjită am rămas.

9) Park Ji Hoon – Blank Effect

Park Ji Hoon are o fața așa de inocentă, dar muzica lui nu e așa, chiar nu e corect. Are piese cu concepte dark, intense, unde joacă rolul de rebel, bad boy, și exact asta este în „Black Effect”. Am rămas sub efectul lui, clar. Melodia e printre preferatele mele, o ador, e badass, întunecată, iar Park Ji Hoon e un delicvent în ea. Nu am ce comenta. Am descoperit „Black Effect” când făceam topul și mai ascultam melodii noi și imediat cum am auzit-o, am zis că e în top 10. M-am trezit că vreau să o ascult din nou și din nou.

8) Kim Se Jeong – Top or Cliff

Pe Kim Se Jeong o știu din seriale și îmi place de ea, dar n-am crezut că poate scoate muzical așa ceva. Melodia e genială, o ador, nu mă pot opri din ascultarea ei. „Top or Cliff” are un concept întunecat, sângeros și un videoclip de o eleganță mortală cu o poveste complexă (parcă e un film). Kim Se Jeong e așa de frumoasă și senzuală în clip, dar și periculoasă, mortală, mă topesc după ea. La fel, piesa am descoperit-o când ascultam cântece noi pentru articol și de la prima ascultare, m-a cucerit.

7) Jay – Blue Moon

O altă melodie descoperită în timp ce ascultam piese noi pentru top și care m-a înnebunit complet. Vocea lui Jay (iKON), atmosfera dreamy, florile și albastru (o altă slăbiciune de-a mea) au creat ceva de care nu am mai putut scăpa, te duce într-o tranșă delicată și frumoasă. Atâta sensibilitate și senzualitate într-o piesă, eu nu am mai întâlnit de mult. Nu-mi mai pot scoate melodia din cap, o ador. Pe suflet, mă atinge „Blue Moon”.

6) Key – Easy

Cu „Easy” a fost așa – prima ascultare, direct la inimă mi-a intrat melodia. E genială, o ador, printre preferatele mele, am descoperit-o tot când ascultam piese noi pentru articol. De atunci e pe repeat non-stop. Key are o sensibilitate aparte și o fire artistică unică și chiar mă bucur că a reușit să evolueze atât de mult muzical. Melodia asta e preferata mea de la el, e așa de deep, simt fiori de fiecare dată când o aud. Parcă îi simt durerea, disperarea și cât de mult încearcă să reziste și să continue. Ascultați-o, că n-am cuvinte.

5) Seventeen – Super

De aici începe artileria grea, pentru că primele 5 piese le-am ascultat la fel de mult. „Super” este pe locul 5 datorită lui Mingyu, care m-a făcut să disper. Melodia am descoperit-o pe TikTok și am înnebunit după ce am văzut un număr prea mare de edituri cu Mingyu și partea lui (ar trebui să fie ilegală). Îmi place clipul, coregrafia, că sunt mulți dansatori și ținutele tradiționale negre reinterpretate ale artiștilor. Refrenul nu mă dă pe spate, dar partea cu ‘darum darim…’ și ‘Love my team, love my crew’ – inexplicabil the best. O ador, aduce cu piese k-pop adevărate (parcă are și un iz balcanic) și melodia e așa de badass, îți dă energie și putere.

4) Kai – Rover

Kai, Kai, Kai, ce pot să zic mai mult, artistul meu preferat. „Rover” a rupt topurile muzicale și cred că numai piesa asta am auzit-o pentru mult timp. Cu „Rover”, Kai a demonstrat cât de mult a crescut muzical, dar și ca artist solo. Aura pe care o are, ce te ademenește fără să vrei… dansul amețitor care te face să-l privești în continuare… și nota înaltă de la final, mi-a pus capac. Refrenul foarte catchy, piesa e faină, ținutele chic, videoclipul e colorat și mereu se întâmplă ceva, chiar îmi place tot – chiar și un bărbat cu batic și cu ochelari de soare… (urăsc baticele, să nu mai zic pe bărbați). Kai cu păr blond, moartea mea. Când ascult „Rover”, atât am de zis – vino, te aștept, da, merg într-o călătorie cu tine!!!!

3) ATEEZ – BOUNCY (K-HOT CHILLI PEPPERS)

De când am ascultat-o, a devenit una dintre melodiile mele preferate din 2023. E cea mai badass melodie scoasă de o trupă de băieți în 2023. Totul țipă badass și putere – videoclipul, versurile, bass-ul, coregrafia, conceptul, rap-ul, atitudinea artiștilor – tot. Energia, mișcările de dans de la refren și refrenul, care în sine e genial, m-au făcut să-mi placă atât de mult piesa „BOUNCY”, că o am pe repeat de când a fost lansată și până acum. Nu ai cum :)) E prea tare melodia (dacă nu v-ați prins de prima dată când am zis-o).

2) Jisoo – (FLOWER)

Jisoo e preferata mea din BLACKPINK și am așteptat foarte mult debutul solo și nu am fost dezamăgită de loc. La prima ascultare, piesa mi-a placut, dar refrenul nu, nu e tipul meu de refren. La a doua ascultare, refrenul l-am adorat, am zis ce se întâmplă cu mine, că acum 2 minute nu ți-a plăcut. La „Flower” am zis că acest an muzical e salvat. E melodia mea preferată de la un artist solo, trupă feminină. Iubesc melodia, iar Jisoo e așa de chic, delicată, frumoasă și de o eleganță ieșită din comun, exact ca o floare. Videoclipul, unde chiar s-a investist, și linia melodică, superbe. Chiar a demonstrat că poate și nu are doar o față frumoasă. Ar fi fost pe locul întâi, dacă nu era artistul de pe #1 nu lansa piesa. N-am cuvinte, îmi place mult.

1) EXO – Cream Soda

Locul 1 aparține piesei „Cream Soda” de la EXO, după cum zice apple music că aceasta e piesa k-pop ascultată cel mai mult de mine în 2023. Am așteptat atât de mult ca EXO să se întoarcă în formulă completă și cu o piesă faină și am fost răsplătită pe măsură. Am iubit „Cream Soda” din prima clipă și e pe repeat de atunci. E o piesă k-pop adevărată și faină, cum îmi doream de mult, iar conceptul se potrivește foarte bine cu EXO. Îmi pare rău că din cauza SM-ului, Kai nu a putut participa, dar nu i-am simțit lipsa atât de tare, pentru că membrii l-au inclus în clip și fiecare a preluat din rolul lui Kai (D.O. cu firea sexy, iar Sehun, Baekhyun și Xiumin cu dansul, perfecți au fost). Conceptul a fost unul matur, coregrafia senzuală, ținutele elegante și chic, iar vocile artiștilor s-au împletit perfect și atât de armonios. Mi-a fost așa de dor de notele înalte ale lui Chen și Baekhyun, iar Chanyeol și Suho au completat atât de frumos piesa. Superb totul, atât am de spus.

 

Mențiuni: GOT the beat „Stamp On It”, TWICE„Set Me Free”, INFINITE„New Emotions”, Jimin„Set Me Free Pt. 2”  și  Jennie„You&Me”.

Acesta a fost topul meu din 2023. Cel mai mult mi-au plăcut lansările de la artiștii solo, au fost multe și foarte bune, iar asta se reflectă și în topul meu, care a avut 10 cântece de la artiști solo, 6 de la trupele de băieți și 4 de la trupele de fete. Per total, pentru mine, 2023 a fost un an cu muzică bună. Sper ca și în 2024 să avem parte de multe piese k-pop bune.

Vă mulțumesc ❤

#jisoo from 𝙈𝙀

Lasă un comentariu