Ce înseamnă în detaliu ”Chuseok”

Unii dintre voi știți chiar foarte bine despre ce e vorba în acest articol, unii poate aveți o idee dar poate alții încă vă întrebați ce înseamna ”Chuseok”.

Ei bine, aflați că Chuseok este una dintre cele 4 sărbători importante din Coreea. Poate fi interpretată ca o ”Zi a Recunoștiinței” la americani și este sărbătorită pe cea mai strălucitoare lună plină a anului, care are loc în ziua a 15-a a lunii a opta în calendarul lunar, picând undeva între septembrie și începutul lui octombrie în calendarul solar. Spre deosebire de societatea occidentală, coreeni încă utilizează calendarul lunar pentru date importante, așa că multe dintre sărbătorile lor sunt centrate în jurul lunii și a ciclului ei.

Pentru 2013, ziua Chuseok cade în 19 septembrie, iar în 2014, sărbătoarea se va ține în aceeași lună, dar în 8. Chuseok este în esență celebrarea unei recolte bune, fiindcă în perioada acesata cerealele, fructele, legumele se coc cel mai bine.

Pentru a sărbători un an de agricultură de succes, familiile vor împacheta totul și se vor îndrepta spre casele rudelor și ”bon-ga” (tradus ca și casa principală, dar e în mod normal casa celei mai bătrâne persoane din familie), unde se vor îmbrăca în haine tradiționale, vor găti mâncăruri delicioase și vor acoda respect strămoșilor.

După cum ați observat coreeni acordă mult respect persoanelor în vârstă.. Chuseok însă nu este o simplă festivitate, fiindcă sunt trei lucruri majore care trebuie să fie îndeplinite:

 1. ”bulcho” – Buruienile care au crescut în jurul mormintelor membrilor familiei toată vara trebuie rupte și aruncate.

  Aceasta este o sarcină deosebit de importantă pentru familii deoarece în Asia în general, nu doar în Coreea se pune un mare accent pe salvarea feței în public. Când o greșeală este comisă, primul gând nu este ”Oh, nu, sunt rușinat”, ci ”Ce vor crede ceilalți de această greșeală?”

  Mormintele care au buruieni și după ce s-a terminat Chuseok îi vor face pe alții să creadă că acea familie are copii nedisciplinați și sunt considerați o rușine.

 2. ”sungmyo” – Respectul ce trebuie adus mormintelor, de obicei sub forma plecăciunilor și se oferă alcool, fructe, carne și shikhye.

 3. ”charye”– O masă elaborată oferită de cei bătrâni acasă. Sunt câțiva pași meticuloși pentru a pregăti acest lucru și a-l face în mod corespunzător, precum lumânările înainte de aclcoolul care este turnat în exact 3 pahare diferite și apoi se face o plecăciune de două ori. Fiecare preparat de mâncare are locul său specific pe masă.

După ce sarcinile sunt îndeplinite, e timpul jocului. Aceste jocuri sunt deja depășite, familiile preferă în schimb să vorbească sau să bea după cină, dar sunt încă expuse la evenimentele publice.

 1. ”’kangkangsullae” – Un joc specific pentru femei, care se vor aduna sub lună într-un cerc pentru a dansa, ținându-se de mâini.
 2. ”sonori/ geobuknori” – Doi oameni vor arunca o pelerină făcută din hanji (hârtie tradițională coreeană făcută din  lemn de dud) și vor fugi în jurul orașului sub aspectul unei broaște țestoase sau a unei vaci, mergând din casă în casă, cerând mâncare. Alimentele primite vor fi împărțite cu oamenii ce nu-și pot permite mâncare specifică acestei sărbători.

 

Fiindcă tot vorbeam de mâncare, songpyeon este una dintre cele mai reprezentative preparate făcut din orez nou recoltat. Este în esență o prăjitură mică în formă de semilună care conține fasole roșie, castane, Jojoba, susan sub formă de praf sau chiar zahăr brun.

Când prepari acest gen de mâncare, îți faci o dorință în timp ce scoți conținutul și îl pliezi cu grijă într-o formă de semilună, astfel ca dorința ta să nu se piardă. Cei bătrâni vor spune mereu, cu cât forma songpyeon-ului tău este mai frumoasă, cu atât viitoarea ta fiică va fi mai frumoasă.

Sper că am ajutat. 🙂

12 gânduri despre „Ce înseamnă în detaliu ”Chuseok”

 1. anasabau

  Multumesc pentru articol :* chiar ma intrebam ce este acest „Chuseok”
  Ma intreb, sunt singura care cu cat afla mai multe cu atat este mai fascinata de Asia (aici ma refer doar la Japonia si Corea de Sud, restul tarilor nu ma prea intereseaza)

  Apreciază

  Răspunde
 2. Andreea

  mashittda,ce bun arata si pe bune sunt intr-o maniera de respect extrema pe langa tara noastra. imi place ca isi arata respectul si pastreaza traditiile oricat de mult s-ar dezvolta tara din toate punctele de vedere.mai rar la noi…..

  Apreciază

  Răspunde
 3. Pingback: Review Of The Week | K-Pop Romania

 4. Pingback: Artişti le urează fanilor o zi de Chuseok plăcută. | K-Pop Romania

 5. Pingback: Dispatch a publicat lista a 10 actrițe care arată bine în hanbok | Kpop Romania

 6. Pingback: Idolii le urmează fanilor un Chuseok fericit | Kpop Romania

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s