Să învăţăm despre Coreea! (5)

Pentru articolele anterioare aveţi aici: bucătărierăzboiuiul dintre cele două Coreei, literatură şi diferite facts.

În articolul de astăzi însă, vorbim despre „clubăreală”, petreceri şi timp liber. Adică despre viaţa de noapte din Coreea, felul în care se comportă aceştia la festivaluri şi modul în care îşi petrec ei timpul liber. După spusele lui Sleepy din Unotuchable, viaţa de club este una foarte nebună şi sălbatică. Cu toate acestea există diferite cluburi. Să vedem cum îşi petrec coreeni timpul liber şi cum petrec aceştia.

Cluburi:

Principalele locuri pentru „clubărit” sunt Itaewon şi Gangnam. De asemenea majoritatea hotelurilor mari se găsesc în aceste regiuni. Există o mulţime de festivaluri susţinute în Coreea (UMF Korea, Global Gathering, World DJ festival, Asan Valley, etc.)

Majoritatea cluburilor se deschid la ora 10 seara şi se închid în jur de 4 sau 6 dimineaţa (cu unele excepţii). Dar, recent cultura afterclub (de după club) a crescut şi oamenii încă petrec la primele ore ale dimineţii în locuri precum Club Arena sau Club Bound, amândouă localizate în Sinsa Area. În weekend localul se închide la 11:30 dimineaţa.

Pentru a intra într-un club trebuie să plăteşti între 10.000 şi 30.000 won (între 4 şi 10 lei) şi ai de obicei o băutură gratis inclusă.

Vârsta legală pentru a comanda băuturi în localurile din Coreea este de 19 ani. La această vârstă eşti considerat un adult. Ultima săptămâna a lunii este mereu ocupată în cluburi şi baruri pentru că de obicei salariile se dau pe data de 25 a fiecărei luni pentru majoritatea salariaţiilor. Sâmbăta este una dintre cele mai aglomerate nopţi într-un club (nu este peste tot la fel?) şi uneori chiar şi în zilele de vineri.

Îmi amintesc că mă uitam la „B.A.P Healling Camp” şi la un moment dat Yongguk striga ca nebunul „E Hongdae, waaa, n-am mai fost de mult pe aici”, iar pe fereastra maşini în care erau se vedeau oamenii stând la coadă, lumini şi aglomeraţie. Acum ştiu de ce erau atât de încântaţi să vadă cartierul Hongdae.

Deşi poate nu e un fel de Dorobanţi de Bucureşti, Hongdae este un loc pentru oamenii cu vârsta în jur de 20 de ani care merg acolo pentru cluburi, băutură şi cafenele. Hongdae este o prescurtare de la „Hongik Daehak” (însemând Universitatea Hongkin). Zona mai este populară şi din cauză că există mulţi străini care o vizitează şi există ditracţie în fiecare zi din săptămână. Cele mai multe cluburi din Hongdae obişnuiau să aibă muzică hip-hop dar acum se orientează spre muzică electronică, dar poţi auzi de asemenea şi dance sau alte genuri. Aceasta este zona Seoul-ului care nu doarme. ‘Eat Your Kimchi’ spun acelaşi lucru „Vizitaţi Hongdae, e cel mai bun”.

Gangnam este cartierul de lux. Lady Gaga a cântat în Club Answer înainte de a-şi susţine concertul de la Stadionul Jamsil. Se pare că oamenii devin destul de nebuni în acest loc, fiind menţionate săruturi între femei, oameni care se dezbracă şi altele. Cu toate acestea Club Answer este considerat de mulţi ca fiind de domeniul trecutului, acesta fiind popular la începutul anilor 2000. Cele mai „fierbinţi” cluburi din Seoul-ul de acum sunt Club Arena şi Club Octagon.

Club Arena este un loc des frecventat de celebrităţi. G-Dragon şi-a sărbătorit una din onomastice la acest club. De asemenea modele şi celebrităţi în lumea sportului sunt des văzute acolo. Muzica cel mai des pusă în club este EDM şi mulţi spun că vibe-ul este diferit de alte cluburi.

Cafenele şi localuri:

Cafenelele şi localurile de ceai (tabangs) sunt diferite de cele din părţile occidentale. O cafea costă începând cu 3,000 woni (aprox 1 leu) şi creşte, fără reumplere. Cu toate acestea clienţii pot sta cât doresc. Multe cafenele au chelneriţe care vin acasă sau la birou cu un termos cu cafea şi vor sta să vorbească cu tine în timp ce bei.

Dansul:

Cluburile de noapte şi „cafenelele rock” sunt peste tot în Coreea. O vizită la un club de noapte într-un hotel sau orice alt club te va duce la minimul de 100,000 (aprox 34 lei) woni pentru o masă, să mergi la o cafenea rock costă aproape pe jumătate. Cluburile se aşteaptă ca tu să cumperi minimul de băutură şi mâncare când stai la masă. Dacă vrei să dansezi ieftin este mai bine să frecventezi cluburile din jurul instalaţiei militare U.S.

Karaoke

Coreenilor le place să cânte, aţi văzut în filme sau seriale camerele de karaoke unde nimeni nu te deranjează şi poţi să zbieri cât poţi de tare. Într-o asemenea cameră poţi cânta alături de prieteni, poţi mânca şi bea. Camerele de karaoke se numesc ‘noraebang‘ (cameră de cântat). De cele mai multe ori, după o noapte la un restaurant sau într-un club, coreenii ajung la o astfel de cameră pentru a-şi arăta talentul în faţa prietenilor. 노래방 este „semnul” care indică faptul că acea locaţie deţine astfel de camere.

Preţul este de obicei unul mic, camerele fiind închiriate cu ora. Există şi camere de karaoke de top cu preţuri mai mari dar şi Norebangs care închiriază pe o singură persoană. Preţul este în jurul a  15,000  won pe oră (aproximativ 5 lei).

La fel ca în restul lumii, preţurile băuturilor în cluburi pot fi piperate. Există şansa să vezi oameni beţi pe stradă sau mulţi petrecăreţi plecând acasă în zorii zilei, dar distracţia e distracţie.

Data viitoare vom vorbi despre băutură şi cultura băuturi din Coreea, pentru că aceasta este ceva ce coreeni respectă.

Până atunci, ce ziceţi, aţi vrea să petreceţi în Coreea?

11 gânduri despre „Să învăţăm despre Coreea! (5)

 1. suso

  wow .. adica…wow 😂
  Daca m-as duce acolo si as schimba in woni 200 de lei…as sta o săptămână 😊😂.
  Cafea la discretie cu aprox. un leu…5 lei pe ora si asa arata camera aia ? 😀 wow

  Apreciază

  Răspunde
  1. LittleBadDevil Autor post

   Mai mai actuale de 2014 n-am gasit. Da ideea preturilor..gen cafeaua la un leu, e probabil ca aia a noastra la 2. Si de obicei la restaurante ieftine. In cluburi preturile sunt mult mai mari, mult mai mari. Am luat cele de mai sus de pe diferite situri care prezinta cluburile si de la persoane care au fost acolo. Problema e ca la repectivele camere de karaoke am pus cel mai mic pret gasit. Nu garantez faptul ca o camera de 5 lei arata ca in poza. Era un pret orientativ. Poate varia.

   Apreciază

   Răspunde
  2. choco7dd

   Eu una nu cred ca e corecta convertirea din won in lei in articol.
   Eu cred ca e corect asa:
   intrare club: 10.000 şi 30.000 won =aprox. 35 lei si 100 lei
   cafea: 3,000 won =aprox. 10 lei (cam asa e pretul la toate cafenelele)
   masa hotel/club: 100,000 won =aprox. 340 lei
   karaoke 15,000 won=aprox. 50 lei (pretul la camerele de karoke in general nu e atat de mare, de obicei e mai bine sa te duci in grup decat singur, dar si daca te duci singur in general costa cam 30 de lei cred) Dar pentru o camera la karoke cum e in imagine de persoana se ajunge la 50 de lei/ora pe putin.

   Apreciază

   Răspunde
   1. LittleBadDevil Autor post

    Am facut convertirea online pe mai multe situri..si exact la fel mi.a dat, plus ca de unde am luat preturile erau in paranteza si in dolari…… Camera de karaoke am spus si in articol si intr.un com mai sus ca nu garantez ca aia ieftina arata asa. Aia e una de lux probabil…

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s