[Buzz] Sistemul şcolar în Coreea de Sud + lucruri bizare despre acesta

Probabil că sunteţi interesaţi de cum este cu sistemul de învâţământ din Coreea de Sud şi cât de diferit este acesta de învâţământul românesc. Ei bine, vă pot spune că nu sunt chiar atât de multe diferenţe. Structura este puţin diferită de şcolile din Europa şi America, iar materiile predate se aseamănă într-o mică măsură. Dar haideţi să vedem care sunt totuși diferențele!

Un copil va începe să se pregătească de mic pentru universitate. Da, este greu de crezut, dar există copii care iau lecţii specializate încă de la grădiniţă pentru a ajunge acolo unde vor părinţii la universitate.

Există o perioadă de „înainte de grădiniţă”, unde copiii care nu au cu cine rămâne acasă, sunt duşi pentru a sta cu alţi copii pe parcursul zilei (un fel de creşă la noi).

Dacă în România veţi regăsi şcoala primară din clasa 1 până în a 4-a, în Coreea este până în clasa a 6-a, urmată de 3 ani de şcoală medie şi încă 3 de liceu.

Structura tuturor anilor de şcoală este cam aşa:

  • Înainte de grădiniţă: 0-3 ani
  • Grădiniţă: 4-6 ani

Şcoala primară:

  • clasa 1: 6-7 ani
  • clasa a 2-a: 7-8 ani
  • clasa a 3-a: 8-9 ani
  • clasa a 4-a: 9-10 ani
  • clasa a 5-a: 10-11 ani
  • clasa a 6-a: 11-12 ani

Şcoala medie (ciclul 5-8 la noi):

  • clasa a 7-a: 12-13 ani
  • clasa a 8-a: 13-14 ani
  • clasa a 9-a: 14-15 ani

Liceu

  • clasa a 10-a: 15-16 ani
  • clasa a 11-a: 16-17 ani
  • clasa a 12-a: 17-18 ani

O şcoală vocaţională în Coreea durează 2 ani. Licenţa durează 4 ani, masterul 2, iar doctoratul 3. (Probabil studiile de licenţă variază în funcţie de universitate, între 3-4 ani, exact ca în România şi în alte ţări).

Grădiniţa este opţională în Coreea, mulţi părinţi preferând să îşi ţină copilul acasă cât mai mult posibil, dar la vârsta de 6 ani, copilul va trebui să fie dat la şcoala primară obligatorie. În aceasta, copiii învaţă materii precum engleza, arte, coreeană, matematică, educaţie morală, muzică, educaţie fizică, arte practice, ştiinţe şi studii sociale. De obicei, un singur învățător va fi cel care predă toate materiile, dar sunt şi cazuri în care acestea sunt predate de un învățător specializat.

În şcoala medie, totul este luat mult mai în serios. Disciplina este strictă şi toţi elevii sunt puşi să aibă părul tuns, să fie punctuali şi să poarte uniforme. Aici există profesori pentru fiecare materie. Printre cele studiate se numără engleză, coreeană, matematică, ştiinţe sociale, etică, istorie, economie la scală mică, muzică, educaţie fizică, tehnologie şi caracterele chinezeşti Hanja.

Liceul reprezintă ultimii 3 ani de studiu, unde fiecare se specializează în funcţie de subiectele învăţate ,de exemplu ştiinţe vs. limbi străine (un fel de mate-info vs. filo la noi). Standardele sunt mari atât la cele de stat, cât şi la liceele private.

Şcoala vocaţională. Aproximativ 25% dintre absolvenţii de liceu preferă să urmeze o şcoală vocaţională, loc unde sunt învăţaţi lucruri din 5 domenii, inclusiv agricultură, comerţ, pescuit, economie la scală mică şi tehnologie.

Educaţie terţiară. Pe scurt, universitatea. O mare majoritate a studenţilor absolvenţi de liceu dau un test de abilităţi pentru a vedea ce pot studia mai departe. Standardele sunt înalte, iar unii dintre studenţi încep pregătirile încă de la grădiniţă, cum am spus. Cele 5 secţiuni ale testului includ engleza, coreeana, matematica şi materii alese de studenţi, printre care ştiinţe sociale, ştiinţe fizice şi umanistică.

Universitatea este locul unde întreaga familie va deveni implicată şi va face orice pentru ca studentul să treacă.

Un procent de 67% din absolvenţii de liceu îşi continuă studiile.

Rata de analfabetism din Coreea de Sud este extrem de scăzută. În anul 1945, doar 22% din populaţia totală ştia să scrie şi să citească. În 2013, se înregistra un procent de 97.9% de persoane care ştiu să citească şi să scrie, făcând astfel ca rata analfabetismului să fie de 2.1%.

În ceea ce priveşte bugetul alocat Ministerului Învăţămîntului din Coreea, 19.8% din bugetul de stat merge către acesta.

81% din studiile superioare (facultate, universitate) se desfăşoară în instituţii private. Adică se pune mare accent pe universităţile private.

Un an academic în Coreea de Sud constă în 2 semestre. Primul începe pe 1 martie şi se termină pe 31 august. Există două vacanţe anual: vacanţa de vară, de la mijlocul lui iulie până în august şi cea de iarnă, de la sfârşit de decembrie până în ianuarie.

Profesorii au voie să îşi pedepsească elevii prin metode corporale. Exact ca în serialele voastre preferate, dacă ai întârziat sau ai făcut vreo boacănă, profesorul are voie să aplice tratament corporal. Aceştia lovesc de obicei posterioarele, faţa sau spatele coapselor, tălpile sau gambele. Cu toate acestea, guvernul a interzis acest tip de pedeapsă, dar există şcoli care încă o practică.

Cum nu totul este miere şi lapte, mai jos aveţi o serie dintre cele mai ciudate şi şocante lucruri despre şcoala din Coreea de Sud:

  1. Liceenii au 16 ore pe zi
    În medie, liceenii au ore de la 8:00 până la 21:30-22:00. Aceștia vor să meargă la cele mai bune colegii şi astfel, competiţia este mare. Ca rezultat, multe şcoli îşi accelerează predarea. Un elev de liceu ajunge acasă cam pe la miezul nopţii, de aceea cina se serveşte la şcoală (la fel ca celelalte mese probabil).
  2. Şcoala sâmbătă
    Pentru că nu ajung 16 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, haide să punem şcoala şi sâmbătă. Până în 2010, şcoala era de luni până sâmbătă, dar cum asta nu îi bucura prea mult nici pe elevi nici pe părinţi, s-a decis din 2012 ca şcoala în ziua de sâmbătă să nu mai existe… 2 zile pe lună. Deci, practic, tot există şcoală sâmbătă, însă ai liber 2 sâmbete pe lună.

  3. Oh, să respectăm profesorul…
    În Coreea există o zicală care spune „Profesorii sunt la fel de sfinți precum Dumnezeu”. Profesorii sunt extrem de respectaţi în societate, fiind consideraţi pilonii de bază ai învăţământului. Pensionarea unui profesor are loc la 65 de ani.

  4. Profesorii schimbă şcolile o dată la 5 ani
    Profesorii îşi schimbă şcoala la care predau o dată la 5 ani. După fiecare cinci ani, profesorii, directorul şi directorul adjunct vor trebui să schimbe şcolile. Astfel, în fiecare an, o şcoală poate avea chiar şi un complet nou set de profesori. Ce, te împrietenisei atât de bine cu profesorul ăla de mate şi aveai şi tu şanse de trecere? Haha, hai să aducem unul nou!

  5. Elevii sunt cei care îşi curăţă şcoala
    Femeie de serviciu? De ce să plătim una când avem elevi! De fapt, profesorii vor să îşi înveţe elevii să fie responsabili de locul în care stau (când stai mai mult la liceu decât acasă, cred şi eu) şi astfel, îi pun să îşi cureţe clasele. Există femei de serviciu care fac treburile majore, dar gunoaiele de pe „teritoriul şcolii” sunt adunate de elevi dimineaţa, înainte de şcoală.

  6. Jos încălţămintea!
    Ştiţi tradiţia asiatică despre modul în care trebuie să te descalţi când intri undeva, nu? Ei bine, se practică şi la şcoală. Elevii şi profesorii ar putea fi rugaţi în unele şcoli să aibă o pereche de papuci în care să se schimbe atunci când umblă în sălile şcolii.

  7. Dacă nu eşti ca restul, pa!
    Dacă în alte părţi ale lumii (nu cred că şi România, dar hai) eşti încurajat să fii tu însuţi şi să îţi arăţi adevărata culoare, în Coreea nu prea e aşa. Ideea este să nu ieşi în evidenţă şi să te amesteci în peisaj cu restul, pentru a-i evita pe cei care vor să te bată. Elevii sunt de părere că este de datoria lor să facă bine în şcoală şi să răspundă la tot în clasă.

  8. Nu poţi scăpa!!
    Ai un gând rău şi vrei să te laşi de şcoală? Nu poţi! Dar chiar nu vreau să mă duc! Nu, trebuie. Chiar dacă elevii pică examenele şi rămân corigenți, aceştia nu au opţiunea de a se lăsa. Dacă nu există nici o altă cale, elevul va fi transferat la o altă şcoală. Coreea vrea să aibă un mare procent de elevi educaţi.

SK_edu general

surse: classbase, asiasociety, grrrltravel, koreaboo. Date prelucrate din surele găsite! Poza articolului este dintr-un un pictorial al revistei ‘Maxim’ cu ’15 Sexiest Maxim Korea „High School Themed” Photoshoots’, pe care îl puteţi vedea în întregime aici.

Publicitate

13 gânduri despre „[Buzz] Sistemul şcolar în Coreea de Sud + lucruri bizare despre acesta

  1. Chaerin

    Nu mai sexualizati uniformele! Au un sistem de invatamant dur,dar parca imi place.Nu inteleg nici eu de ce… Poate ca imi doresc in secret sa vina un fel de Visinescu(mai multi) si sa ne puna la punct.Bine,nu vreau sa fie ca la inchisoare dar…as vrea ca oamenii care se ocupa cu invatamantul sa ia treaba asta in serios.La noi chiar e mizerie mare. In loc sa inceapa de unde e ,,buba” tarii ei dau lege anti-fumat. Deci,serios? Pe noi ne ineaca ciuma analfabetismului si a idiotilor cu mertane iar ei(ca sa nu zicem ca sta Parlamentu’ degeaba,mno,isi storc creierii sa pentru binele tarii,dragii de ei)se leaga de o chestie… E patetic! E ca si cum ti s-ar interzice sa mananci chipsuri sau sa bei Cola,blabla. Avem nevoie de lege anti-fumat acuma? Mai sa fie… M-as bucura sa avem un sistem asemanator,sa respectam locul unde stam,profesorii si ei sa ne respecte pe noi…Nu sunt de acord cu pedeapsa corporala si atat de multe ore de studiu.In rest…poa’ sa vie. Si, viata e mai dulce cand o compari cu cele scrise in articol. Te bucuri mai mult de K-drame,kpop,plimbari…:)) Ei sunt exact in extrema cealalta. Totusi,parca tot e mai bine acolo decat aici.(in privinta asta)

    Apreciază

    Răspunde
    1. Speedy👑🎶😈 Autor post

      Hahaa, mai bine acolo? Sa fie si la noi mai dur? Este! Elevi care isi dau silinta si invata ajung unde vor. Da sistemul este de toata jena, dar avem oameni (foarte putini) care isi dau interesul sa ii invete pe elevi. Diferenta la ei este respectul si mentalitatea, romani asa au fost si vor fi mult timp de acum in colo, facem treaba sa fie facuta. Nu poti sa spui din afara ca e mai bine acolo. Studenti si elevi se sinucid pt ca parintii lor ii imping la mai mult si pt ca nu pot face fata presiuni. Coreea are cea mai mare rata de sinucidere din lume si cei mai nefericiti elevi. Sisteme scolare ca in Norvegia, Suedia, tarile nordice, chiar si America sa tot ai. Nu trebuie sa te puna cineva sa inveti daca tu nu vrei. 16 ore pe zi e tortura. Exista si la noi universitati de genul, cu ore de la 8 la 20, exista si cu ore pana la 22 ehe…lasa tigarila ca in tarile civilizate asa e de mult, nu ai voie sa fumezi in locuri publice in majoritatea tarilor din Europa exista legea de ani buni. Legea a fost bine pusa, dar vezi ca romanu tot roman, ca de ce ne trebuia noua asta, pai de aici se incepe lucru pentru a deveni mai civilizati. Fiecare tara isi are bubele ei!

      Apreciat de 2 persoane

      Răspunde
  2. Chaerin

    Am spus ca la ei e mai bine decat la noi deoarece rata de succes e mai mare.Oamenii aia macar au habar de ce e in jurul lor si pe cine voteaza.Si daca isi aduna curajul sa protesteze pentru ceva o sa aiba argumente deoarece stiu cum sta treaba.Exagereaza,e adevarat.Am spus ca ei sunt in extrema cealalta si ca nu sunt de acord cu studiul 24/24 si cu pedepsele corporale.Am spus ca as vrea ca cei de sus sa se procupe de lucruri care chiar constituie o problema.Legea anti-fumat e egala cu zero in situatia noastra.Stiu ca poti sa ajungi unde vrei daca te tii de treaba.

    Apreciază

    Răspunde
  3. Pingback: Cele mai populare articole pe K-POP ROMANIA în 2016 | Kpop Romania

  4. Carmen

    Nu este adevarat tot ce scrie in acest articol. Elevii nu sunt pusi sa isi tunda parul si nici sa se descalte in salile de clasa, iar cand merge cineva in vizita la altcineva, se schimba in slapi de casa. Doar in locuintele proprii mai umbla desculti. E adevarat. Mai sunt si unele sali din unele institutii (teatre de pilda, cu salile lor de repetitii) unde se mai descalta, dar nu stau desculti i picioarele goale, ci in sosete sau cipici. Un exemplu de cum se poarta elevii in scoli din punct de vedere al aspectului fizic referitor la elevii de clasele scolii gimnaziale (clasa a VIII-a), puteti vedea in serialul coreean „Melody of Love”, unde copii de ATENTIE, 15 ani, nu 14 ani cum eronat scrie in acest articol, sunt in clasa a VIII-a a in serial. Serialul este difuzat pe YouTube fix chiar de postul national coreean de televiziune si dublat in engleza prin subtitrare. Daca urmariti serialul de care v-am spus, veti vedea ca respectarea profesorului nu mai e o obligativitate. Sunt elevi care se rastesc la profesori cand nu le convine ceva, iar acesti elevi, culmea, nu sunt pedepsiti in niciun fel. Desi profesorul se poate simti jignit, un elev poate chiar si ofensa profesorul prin cuvinte aspre si dure nefiid pedepsit. Nici punctul 7 din acest articol ititulat „Daca nu esti ca restul, pa”, nu e adevarat. Ai voie sa fii tu insuti in scolile coreene din Coreea de Sud. Un elev, daca vede ca un coleg de-al lui mai slab este batjocorit de alti elevi mai puternici, poate recurge la violenta pentru a-si apara colegul mai slab.(A se vedea exemplu in serialul de care v-am spus si pe care l-am mentionat in acest comment). In Coreea de Sud, scolile sunt de 4 tipuri: mixte, unde intr-o clasa sunt si fete si baieti, sau intr-o scoala sunt numai clase de/cu fete separat de clasele numai de/cu baieti, dar in aceeasi scoala, numai scoli de fete, in care toate clasele din scoala au/contin numai fete, si numai scoli de baieti in care toate clasele contin numai clase de baieti. 90 de procete (%) cel putin din acest articol s-ar aplica mai mult pentru scolile-n Coreea de Nord, dar nici acolo nu se tunde parul decat in universitati. Cat despre uniforma, asta e cu adevarat obligatorie in toata pennsula coreeana, cu mici particularitati.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Speedy👑🎶😈 Autor post

      Greu ma sa citesti cu atentie, sau sa incerci sa intelegi ceva inainte sa comentezi🤣🤣 Asa e pe la unii.
      1. IN ANUMITE SCOLI S-AR PUTEA SA TI SE CEARA SA AI O PERECHE DE SCHIMB. Nu scrie nimic de a sta descult.
      2. Am zis eu ceva de tuns si frizura?
      3. Profesorii sunt respectati IN SOCIETATE, precum politistii, doctorii etc. Faptul ca exista elevi care nu ii respecta e bunul lor simt si se intampla.
      4. Varsta aia e orientativa…poti fi si de alta varsta ata e normal😑
      Next time asigura.te ca citesti bine🤣🤣😉

      Apreciază

      Răspunde
  5. krl1264

    Aproape ca am invatat articolul ăsta pe de rost pentru ca mi-a fost lene să fac o prezentare powerpoint. Dar am spus tot oral si am 9, ura! (profa nu a vrut sa puna note de 10 😔) Mersi mult!

    Apreciază

    Răspunde
  6. So What

    In primul rand, daca ai vrut să scrii un articol despre sistemul de învățământ, ar fi trebuit să te asiguri că nu o sa ia atâtea greșeli de scriere.
    In al doilea rând, fiecare sistem de învățământ e diferit în felul său de a fi. Coreea pune accent pe perfecționism. Tocmai pentru că sunt duri au rezultate bune, la noi elevii pot sa bata elevii și se pot certa cu ei fără nici o jenă. Părinții își apără odraslele chiar daca greșesc și le accepta mofturile.
    Uniforma? No way! Mai bine luam haine de firma.
    Noi avem multe ” bube „.

    Apreciază

    Răspunde
  7. Filoș

    Am o întrebare..în România anul școlar începe din septembrie și se termina în iunie dar în Coreea de sud?Am cautat dar nu am găsit niciun site pe google..îmi poți spune?

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s