Trump e primul președinte american în funcție care pășește în Coreea de Nord

Donald Trump a avut o întâlnire-supriză istorică organizată în Zona Demilitarizată (DMZ) cu ajutorul președintelui sud- coreean Moon Jae In. El a devenit primul președinte american în funcție care a pus piciorul în Coreea de Nord!

Liderii celor două Corei și ai Statelor Unite s-au adunat pentru prima dată duminică la satul de frontieră Panmunjom, făcând istorie în problema peninsulei coreene.

După ce a luat un elicopter de la garnizoana Yongsan din Seul, o fostă bază militară americană, Trump a sosit în zona de aterizare a zonei de securitate comună.

Trump nu numai că a privit în Coreea de Nord de la Postul de Observație, dar a traversat linia de demarcație militară cu Kim și a făcut câțiva pași în partea de nord a DMZ. Întâlnirea lor surpriză a fost a treia de la summitul de la Singapore din iunie 2018 și la summitul de la Hanoi din luna februarie a acestui an.

Pentru foștii președinți americani, care au vizitat zona puternic fortificată în perioadele de tensiune sporită cu regimul comunist, DMZ a fost un loc de unde să transmită un mesaj puternic Phenianului.

Reagan a fost primul președinte american care a vizitat DMZ în noiembrie 1983. La Postul de Observație, la doar 25 de metri sud de linia de demarcație militară,  el a numit Phenianul  „un inamic”.

Întâlnirea-surpriză a avut loc la inițiativa lui Donald Trump, care i-a trimis președintelui Kim Jong Un o propunere, așa cum îi place lui, prin Twitter și presă: el a declarat că, dacă tot se află în Coreea de Sud, ar merge puțin și până la DMZ, unde îl așteaptă pe președintele nord-coreean pentru o mică discuție.

Zis și făcut! Echipele lui Trump,  Kim Jong Un și Moon Jae In, președintele sud coreean care era gazda lui Trump de la Seul, s-au pus în mișcare și au aranjat toate detaliile în noaptea de sâmbătă, iar Kim Jong Un a acceptat să se vadă cu Trump duminică.

Trump și Kim s-au întâlnit la linia de demarcație militară, respectiv pe partea sud-coreeană și nord-coreeană.

După o scurtă salutare, Trump și Kim au mers mai mulți pași în Coreea de Nord, după care s-au întors în partea sud-coreeană. Președintele Moon li s-a alăturat apoi Trump și Kim.

 

După o scurtă discuție, cei trei s-au mutat în centrul de conferințe din partea de sud a orașului Panmunjom.

Înainte de a se alătura Moon, Kim a fost citat spunând „să rezolvăm trecutul și să mergem mai departe„, în timp ce Trump a reiterat faptul că s-au înregistrat progrese semnificative în problemele nord-coreene.

Donald Trump este al cincilea președinte al SUA care vizitează zona demilitarizată dar primul care pășește în Coreea de Nord. Acesta a spus despre întâlnire că era o idee care i-a venit în minte, iar apropiații săi au spus că el nu se grăbește să tragă concluzii.

Acceptarea lui Kim Jong Un de a veni la discuții poate însemna însă un pas important spre ieșirea Coreei de Nord din izolarea internațională și încă un pas către apropierea de Coreea de Sud, proces extrem de important la care președintele Moon Jae In ține extrem de mult.

Ar putea Coreea de Sud să nu mai fie curând o țară în război?

 

Sursa:koreaherald.com

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s