Generațiile kpop și reprezentanții lor

GENERATIONS OF KPOP : News : KpopStarz

Ați auzit până acum de termenul generație kpop? Este imposibil să nu fi auzit, mai ales când vine voba de noile generații care tot apar. Ei bine se consideră că până acum, kpop-ul este deja la generația a 4-a și că în aproximativ 2-3 ani  o să treacă la generația a 5-a. Care sunt generațiile și ce trupe au fost cele mai reprezentative pentru acestea? Mai jos găsiți răspunsul.

Șiiii câștigători sunt…Busker Busker….cine își amintește această glumă a trăit în perioada ascensiuni generație a treia.

K-pop este un gen de muzică originar din Coreea de Sud. Cea mai modernă formă de kpop poate fi dusă înapoi în timp în anii  ’90, dar începând cu anul 2000, acest termen a început să fie din ce în ce mai popular. Chiar dacă el indică ”muzică populară” (a nu se confunda cu ce înseamnă muzică populară la noi pentru că și aici e o întreagă popologhie de explicat), acesta reprezintă defapt o exprimare mai largă a formei moderne de muzică pop din Coreea de Sud, care este influențat de diferite stiluri și genuri din întreaga lume, de la rock, jazz, hip hop, R&B, reggae, electronic dance, folk, country și muzică clasică.

Generația întâi

Cel mai probabil primul val de idoli kpop a început în anul 1992 odată cu debutul Seo Taiji and Boys. Pe atunci Yang Hyun Suk era doar un tânăr cu dorința de a deveni cântăreț și care a ajutat la rândul său la creșterea valului și debutul celorlalte generații.

Pe atunci stilul era diferit de cel de azi, cântăreții și cântărețele se îmbrăcau în pantaloni clopot, aveau frizuri ciudate și care mai de care mai nebune și se inspirau atât din muzica vestică cât și din trendurile care erau la modă în acea perioadă.

În perioada 1992 – 2002 următoarele trupe au debutat mai multe trupe, dar nu toate au reușit să iasă în față, formându-se astfel trupe cunoscute și trupe mai puțin cunoscute. Printre cei mai cunoscuți reprezentanți ai generației întâi îi avem pe: Fin.K.L, S.E.S, H.O.T, Baby V.O.X, Jinusean, Sech Kies, 1TYM, 4Men, Shinhwa, g.o.d, Jewerly, Leessang, Noel,

Cei de mai sus au pavat drumul în Coreea pentru multele trupe care aveau să devină astăzi cunoscute în întreaga Asie ca mai apoi în întreaga lume. Competiția din acele timpuri nu era așa mare. Avem un număr de 36 de trupe debutate din 1992 până în 1999, adică în 7 ani. Comparând cu anul 2012 când au debutat 46 de grupuri, fiind anul cu cele mai multe debuturi, urmat de 2014 cu 43 de debuturi (doar trupe nu și cântăreți solo), este extrem de puțin. Cu toate acestea competiția era și atunci acerbă, având în vedere că nici numărul de concerte, emisiuni și spectacole nu era cel de astăzi și fiecare trupă dorea să câștige faimă.

Generația a doua

Dacă eu mă nășteam în perioada când H.O.T își făceau debutul, în perioada în care TVXQ au debutat, probabil sunt născuți o parte dintre cei mai mulți fani kpop de acum. În 2003 putem spune că s-a dat startul celei de a doua generații kpop odată cu debutul TVXQ și Epik High. Deși încă din anul 2000 putem spune că ușor ușor se facea trecerea către o nouă generație de idoli, nu există niciodată un moment exact când se trece la o nouă generație. Cu tote acestea putem spune că TVXQ au extins barierele și au ieșit ușor ușor din frizurile ciudate și hainele largi.

Momentan mai sunt active trupe din această generație, trupe care au la activ mai multe stiluri, genuri și care s-au adaptat noilor vremuri. A doua generație a început timid cu melodii asemătătoare generației întâi, dar care odată cu trecerea timpului s-au adaptat la stilurile vremii.

Spre deosebire de generația întâi, cei din generația a doua au reușit să „rupă” barierele internaționale și să se lanseze în alte țări, începând timid cu Japonia, China și țările apropiate lor, dar ajungând și în teritoriile Americane sau Europene. Internetul și evoluția tehnologiei au ajutat această generație să aibă o propagare mult mai mare la nivel mondial și o ascensiune mai rapidă. De asmenea, odată cu creșterea popularității valurilor kpop

Trupe care au marcat generația a doua: TVXQ, Super Junior, Big Bang, FT Island, Girls Generation, 2PM, Wonder Girls, SHINee, Davichi, B2ST, Girls Day, CNBLUE, Teen Top, INFINITE, KARA, 4Minute,  SS501, Brown Eyed Girls, f(x), T-ara, SECRET, U-KISS. 

 

Generația a treia

Ei bine, aici intru eu în schemă, ca și fan kpop. Generația a treia se presupune că a început odată cu creșterea valului kpop la nivel internațonal și odată cu dorința tot mai mare a tinerilor din Coreea să devină idoli. Astfel din 2010 se prevestește o nouă generație de idoli cu un debut mai savuros în anii 2011 și 2012. Așa cum v-am spus și mai sus 2012 a fost anul în care au debutat cele mai multe trupe kpop, din 1992 și până acum.

miss A, SISTAR, Teen Top, B1A4, A Pink, Block B, Rania, AOA, B.A.P, EXO, NU’EST, EXID, VIXX, GOT7, Ladies Code, TWICE, Red Velvet, SONAMOO, BTS, Black Pink sunt printre cele mai reprezentante grupuri ale generați a treia. Sunt enorm de multe să le pot enumera pe toate, dar aici veți găsi toate grupurile debutate vreodată pe ani.

Generația a treia a reușit să spargă și mai mult barierele culrale și a reușit să ducă mai departe ceea ce se numește valul Hallyu, organizând turnee în țări străine încă din primul an de la debut și reușind să doboare diverse recorduri online. Tot generația a treia a reușit să doboare și ”The Big Three”, astfel că SM, JYP și YG s-a transformat în SM, JYP și Big Hit.

A patra generație

Vă vine să credeți sau nu, suntem deja la a patra generație kpop. Care  din punctul meu de vedere a început să își arăte semnele încă din 2018 cu o proeminență ce ar trebui să aibă loc anul acesta, dacă este să lăm ciclul de 8-10 ani dintre generații.

Aici eu sunt total pe lângă pentru că din 2013 eu abia știu ce trupe au debutat (mă refer pe ani) dar știu că nu au mai debutat prea multe trupe care să aibă un mare impact. G(I)-DLE, ITZY, TXT, Everglow, Ateez, Loona, sunt câteva din trupele  debutate până acum și care au reușit cât de cât creerea unui nume în industrie.

 

Chiar dacă vorbim de diverse generații, nu înseamnă că o generație anterioară nu își pune amprenta și în generația următoare. Avem exemplul Super Junior care cântă și acum deși sunt un grup din generația a doua, sau TVXQ care sunt puntea dintre generația întâi și generația a doua.

Important este ca valul să meargă mai departe și trupele să reușească să își clădească un nume în industrie și să ducă mai departe ceea ce cei dinantea lor au început.

Știu că probabil ar fi trebuit să adaug aici soliști precum BoA, SE7EN, Bi Rain sau PSY care au ajutat la propagarea kpop-ului și au o importanță în lumea kpop, grupurile își pun într-un fel sau altul mai mult amprenta asupra unei generații.

 

Sursă, sursă, sursă, sursă, sursă,

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s