Cum se sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou în Coreea de Sud?

Tradițiile de Crăciun în Coreea

Sărbătorile sunt din ce în ce mai aproape!

Cu ocazia aproprierii sărbătorilor de iarnă m-am gândit că ar fi minunat să vorbim despre tradițiile de Crăciun din Coreea de Sud și despre modul în care coreeni serbează Anul Nou.

În ciuda faptul că doar un procent de 30% din populația Coreei de Sud este creștină, Crăciunul este considerat o sărbătoare națională. Elevii și muncitorii din întreprinderile statului sunt liberi în ziua de Crăciun, însă magazinele sunt deschise.

Coreeni nu pun mare accent pe cadouri, sărbătoarea fiind văzută mai mult din punct de vedere religios decât benefică comerțului. Aceștia fac schimb de mici cadouri simbolice sau fac cinste cu masa în ajunul Crăciunului, iar copii îl așteaptă pe „Santa Harabujee”.  Santa Harabujee, sau Moș Crăciun, după cum este cunoscut la noi, este văzut ca o figură blândă îmbrăcată în roșu sau albastru ce oferă cadouri dulci copiilor.

Magazinele angajează animatori care se îmbracă în Moș Crăciun și întâmpină clienții cu bomboane, își decorează vitrinele cu luminițe și oferă reduceri generoase la o gamă largă de produse.

Străzile principale ale orașelor mari sunt decorate cu luminițe, iar din casele oamenilor se pot zări câțiva brazi îmbrăcați cu globuri. Aspectele estetice ale Crăciunul se dezvoltă de la an la an, coreeni devenind din ce în ce mai deschiși la ideea de a își decora locuințele cu articole de sărbători.

Imagine

Creștinii din Coreea de Sud participă la slujbe în ajunul Crăciunului și în dimineața zilei de Crăciun și pregătesc preparate tradiționale coreene de iarnă pentru masă. Masa tradițională preparată acasă nu mai este la modă, iar majoritatea tinerilor preferă să iasă în oraș pentru a lua masa. Restaurantele sunt de obicei pline, iar coreeni fac rezervări cu mult timp înaintea sărbătorii.

Pentru coreeni ce nu sunt creștini, Crăciunul este văzută ca fiind o sărbătoare romantică. Aceștia petrec Crăciunul cu partenerii lor sau cu prietenii și organizează petreceri festive, iar Anul Nou îl serbează în familie, complet invers decât modul în care Românii procedează.

Coreeni sărbătoresc Anul Nou de două ori. Pe 1 ianuarie, când sărbătoresc Ziua Anului Nou, și în prima zi din calendarul lunar coreean, când sărbătoresc Seollal ( Anul Nou Coreean). Aceasta este o sărbătoare importantă prin intermediul căreia întreaga familie se reunește. Membrii familiei poartă haine tradiționale și își pun dorințe pentru noul an. De obicei, aceștia sărbătoresc Anul Nou Coreean cu artificii și dansuri tradiționale. Seollal a avut loc în anul 2021 pe data de 12 februarie și va avea loc pe 1 februarie în anul 2022.

Imagine

Imagine

Ziua Anului Nou este sărbătorită, de asemenea, cu focuri de artificii spectaculoase. Festivalurile de iarnă sunt foarte populare, iar tinerii se bucură pe deplin de ele. Străzile principale ale marilor orașe sunt pline în noaptea Anului Nou, iar cei ce nu sărbătoresc afară, țin mici petreceri în interior.

Imagine

Sursa: 1,2

11 gânduri despre „Cum se sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou în Coreea de Sud?

 1. zicoji13

  ”Coreeni nu pun mare accent pe cadouri, sărbătoarea fiind văzută mai mult din punct de vedere religios decât benefică comerțului.” De ar fi peste tot așa. Până la urmă pentru ce atâta bătaie de cap și cheltuială așa mare?

  Apreciază

  Răspunde
 2. iulia067

  Foarte interesant. Eu știam doar de partea în care ei o văd ca pe o sărbătoare romantică. Dar acum, îmi dau seama că această sărbătoare nu semnifică același lucru pentru toți.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s