Romanul ‘Please Look After Mom’ publicat în România

Primul roman coreean modern tradus în limba română va fi lansat la Institutul Cultural Român

Veşti bune pentru fanii literaturii coreene, celebra carte ‘Please Look After Mom‘ a fost tradus şi publicată în România.

Am vorbit despre această carte aici, la rubrica ‘Să învăţăm despre Coreea’, pe atunci vă spuneam că puteţi găsi cartea doar în engleză.

Pe data de 7 martie a fost dezvăluit faptul că Institutul Cultural Român în colaborare cu Fundația Culturală Adsum – Editura ZIP și cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la București au susţinut la Bucureşti lansarea cărţi tradusă în română „Te rog, ai grijă  de mama”.

Iar acum citez ceea ce scrie pe situl Salon Du Livre:

Romanul „Te rog, ai grijă de mama”, prin notorietatea de care se bucură pe plan internaţional (vânzările se apropie de 2 milioane exemplare în 19 ţări, până acum) şi prin faptul că esteprimul roman coreean modern tradus şi publicat în limba română, deschide larg o poartă prin care publicul din România ia contact atât cu literatura coreeană contemporană, cât şi cu viaţa cotidiană a poporului coreean.

Autoarea reflectă în paginile cărţii şi trăiri personale şi întâmplări autobiografice, făcând astfel ficţiunea să trezească cititorilor propriile amintiri şi imagini legate de trecutul personal şi în special de persoana mamei. Nu întâmplător evenimentul aducerii cărţii în atenţia publicului larg din România are loc pe data de 7 martie, fiind dedicat, prin subiectul pe care îl tratează, mamelor de pretutindeni.

În anul 2011, romanul a fost tradus pentru prima dată în limba engleză şi a cucerit publicul din Statele Unite, primind „2011 Man Asian Literary Prize” (cel mai bun roman scris de un cetăţean al unei ţări asiatice, publicat sau tradus în limba engleză), fiind primul scriitor coreean şi totodată prima femeie care îl câştigă, în condiţiile în care, în acelaşi an, pe lista nominalizărilor se aflau mari personalităţi, cum ar fi: Haruki Murakami, Amitav Ghosh, Rahul Bhattacharya, Banana Yoshimoto.

Traducerea în limba română a fost facută de domnul Tae Hyun OUM, profesor de limba română la HUFS (Hankuk University of Foreign Studies) în Coreea de Sud, deţinător al unui doctorat în limba română susţinut la Bucureşti sub îndrumarea doamnei academician Valeria Guţu Romalo. Domnul Tae Hyun Oum este un promotor al culturii coreene în România.

Kyung-sook Shin s-a născut la data de 12 ianuarie 1963, într-un sat din Coreea de Sud, fiind al patrulea copil şi cea mai mare dintre fiice, într-o familie cu şase copii. La vârsta de 16 ani se mută în Seoul, la fratele său mai mare, şi lucrează într-o fabrică de electronice în timp ce urmează cursuri serale. În 1985, după absolvirea Institutului de Arte din Seoul, secţia scriere creativă, îşi face debutul literar cu nuvela „Winter’s Fable” („Poveste de iarnă”), pentru care primeşte premiul Munye Joongang New Author Prize.

Kyung-sook Shin face parte, alături de In-suk Kim şi Ji-young Gong, din grupul de scriitoare numit Generaţia 386. Pentru scrierile sale, Shin a castigat mai multe premii literare.

Puteţi căuta cartea în super marketuri, deşi nu sunt sigură dacă deocamdată o veţi găsi. O găsiţi însă de comandat online aici cu 20 de lei plus taxe de transport.

Îmi pare rău că vă spun atât de târziu nu ştim cum de nu am aflat de asta până acum.

Iar dacă tot suntem la literatură modernă coreeană, am mai găsit aici o carte tradusă în română intitulată ‘Prinţesa Bari’.

9 gânduri despre „Romanul ‘Please Look After Mom’ publicat în România

   1. SooRa

    Cum ce concert?! =))) Nu trebuie sa se anunte cine vine in Romania la vara saptamana asta? O sa dea si preturile biletelor pana la urma, si eu imi salvez economiile de ceva timp pentru evenimentul respectiv:)))

    Apreciază

    Răspunde
      1. Dia97

       Depinde de formatie … si mie imi pare rau ca mi-au incurcat comanda cu biletele VIP la Lad Apple si a trebuit sa i-au la categoria 1, dar ma bucur ca am ajuns la concert in cele din urma …

       Apreciază

       Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s