Uciderea unei angajate la metrou provoacă proteste de amploare în Coreea de Sud

At a protest in Seoul on Thursday night a woman holds a sign saying 'stop femicide'

Femeile din Coreea de Sud protestează cerând să fie protejate împotriva urmăritorilor/ hărțuitorilor.

În fața toaletei pentru femei de la o stație de metrou din capitala sud-coreeană se află o placă pe care scrie: „Seul e prietenos cu femeile”.

Cuvintele, menite să asigure femeile de siguranța lor, au devenit tragic de ironice. Săptămâna trecută, în toaletă, o tânără care lucra la metrou a fost ucisă cu brutalitate. Bărbatul suspectat că a ucis-o o urmărea de ani de zile.

Zidul de sub placă a devenit de atunci un altar pentru mesajlee lăsate sub formă de note, femei și bărbați de toate vârstele venind să-și exprime furia, teama și tristețea.

„Vreau să fiu în viață la sfârșitul zilei mele de lucru”, a scris cineva „Este prea mult să cer, să fiu în siguranță când resping oamenii care nu-mi plac?” scrie altcineva.

Mama unei adolescente plânge în timp ce scanează mesajele. — „Cum am greşit aşa de tare?” spune aceasta, întrebându-se acum dacă să-i permită fiicei ei să meargă singură la școală.

O crimă șocantă

Detaliile acestei crime au șocat Coreea. Tânăra de 28 de ani era în tura obișnuită de seară la stația de metrou, fără să știe că este urmărită.

Presupusul ei atacator, Jeon Joo-hwan, în vârstă de 31 de ani, a așteptat peste o oră în afara toaletei, purtând mănuși și o cască de duș de unică folosință, a urmărit-o apoi înăuntru. El a înjunghiat-o mortal.

Se întâmpla cu o zi înainte ca el urma să fie condamnat pentru că o urmărea.

People have left Post-it note messages at the murder scene expressing their anger and fear

Hărțuirea victimei a început în 2019, la un an după ce aceștia doi au început să lucreze împreună. Jeon și-a sunat colega de peste 300 de ori implorând-o să se întâlnească cu el, amenințându-o că îi va face rău dacă ea refuză.

Când ea l-a denunțat în octombrie 2021, acesta  a fost concediat de la serviciu și dus la poliție. Însă, în ciuda unei anchete de poliție și a unei cereri adresate instanțelor de judecată pentru a fi reținut, el nu a fost niciodată închis și nici nu i s-a dat un ordin de restricție.

Victima a fost plasată sub protecția poliției timp de o lună, până când s-a ajuns la concluzia că nu este nimic semnificativ de raportat. Jeon a continuat apoi să o amenințe și să o urmărească.

Politicienii au trimis stive de flori la casa funerară a victimei, probabil având remușcări. Familia acesteia însă este devastată, nu doar de pierderea lor, ci și pentru că ea nu le-a spus niciodată prin ce trece. 

The victim's uncle looks at flowers sent to the funeral home where his niece's body lies

„Nu ne-am făcut niciodată griji pentru ea”, îmi spune unchiul ei. „Era atât de inteligentă și independentă”. Cu mândrie, el își amintește că ea a fost cea mai bună din clasa ei, câștigând și o bursă la universitatea din Seul.

Singura persoană în care a avut încredere a fost avocatul ei, căreia i-a trimis ultimul mesaj în dimineața uciderii sale, cu o zi înainte de condamnarea urmăritorului ei. „Suntem aproape acolo”, a scris ea.

Familia ei urmărește acum, împreună cu restul țării, detaliile îngrozitoare ale cazului ei. Ei au dezvăluit punctele slabe ale legilor împotriva urmăritorilor din Coreea de Sud și au condus la acuzații că țara nu tratează suficient de serios violența împotriva femeilor.

Legile împotriva urmăririi

Până anul trecut, urmărirea era catalogată drept contravenție, pedepsită doar cu o amendă. O lege împotriva urmăririi a fost în cele din urmă adoptată în octombrie 2021, dar mulți au susținut că este insuficientă și că nu ar proteja victimele, în primul rând din cauză că un făptuitor poate fi urmărit penal doar cu acordul victimei.

Această lacună, se spune, face posibil ca urmăritorii să-și hărțuiască victimele pentru a-și retrage plângerile – în același mod în care Jeon a încercat să-și amenințe victima. Jeon le-a spus poliției că a ucis-o pentru că l-a supărat pentru că a luat măsuri legale.

A note posted outside the subway station reads ‘how many more women need to die for this country to change?’

Datele obținute de BBC de la Agenția Națională de Poliție din Coreea de Sud arată că, de la intrarea în vigoare a legii privind urmărirea, anul trecut, au fost efectuate 7 152 de arestări pentru urmărire, dar doar 5% dintre suspecți au fost reținuți. În cazurile în care poliția s-a adresat instanțelor de judecată pentru a reține suspectul, una din trei cereri au fost respinse.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a recunoscut că legile coreene împotriva urmăritorilor sunt insuficiente și a ordonat Ministerului Justiției să le îmbunătățească. 

Între timp, Curtea Supremă a propus ca suspecții care nu sunt reținuți să primească ordin de restricție.

Dar, în ciuda acestor promisiuni, furia  publică crește. Săptămâna aceasta, sute de oameni s-au adunat la Seul îmbrăcați în negru, pentru a protesta și a jeli victima.

Spații sigure


Cazul a adus aminte  despre o crimă similară de acum șase ani, când o femeie de 20 de ani a fost înjunghiată până a murit într-o toaletă publică de lângă stația Gangnam, de un bărbat care a spus mai târziu că a ucis-o ca răzbunare pentru toate femeile care îl priveau cu dispreț. .

Pentru protestatari, această crimă este dovada că nimic nu s-a schimbat. „Am fost păcăliți până acum, urmează acea schimbare”, au urlat organizatorii la megafon. — „Să vedem ce se întâmplă de data asta.”

„Nu avem nevoie de legi noi”, a spus Choi Jin-hyup, directorul grupului Women Link. „Ceea ce ne trebuie este să schimbăm atitudinea autorităților față de victime”. Ea dă vina pe guvern, care s-a complicat în legătură cu drepturile femeilor.

În campania electorală recentă, președintele s-a angajat să închidă Ministerul Egalității de Gen, declarându-l învechit deoarece sexismul structural nu mai exista. Când ministrul genului a vizitat locul crimei, ea le-a spus reporterilor că nu crede că acesta este un caz de violență de gen. Acum se fac apeluri ca ea să demisioneze.

23-year-old museum curator Lee Chai-hui doesn't feel safe as a young woman in Korea

La stația de metrou, Lee Chae-hui, în vârstă de 23 de ani, pune o floare albă și își înclină capul.

„Sunt foarte supărată”, spune ea. „Noi continuăm să raportăm aceste crime ca fiind doar o altă infracțiune făcută de cei fără minte, dar femeile sunt urmărite și atacate în mod continuu, iar politicienii noștri le ignoră. Oamenii vorbesc despre faptul că Coreea de Sud este un loc sigur, dar, ca femeie de 20 de ani, nu mă pot identifica. Cu toate acestea, simt că trăiesc într-o societate foarte periculoasă”.

Prietenele lui Chae-hui au o frază pe care o folosesc pentru a se felicita reciproc: „O altă zi în care am supraviețuit ”.

Sentimentul este reflectat în zeci de mesaje de tip Post-it în care se întreabă: „Câte femei mai trebuie să moară pentru ca această țară să se schimbe?”

 

Sursa: BBC

Un gând despre „Uciderea unei angajate la metrou provoacă proteste de amploare în Coreea de Sud

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s