8 melodii k-pop puternic inspirate de cultura est-asiatică

BTS' Suga's “Daechwita” Becomes His 1st MV As Agust D To Hit 200 Million Views | Soompi

Cu siguranță majoritatea fanilor k-pop se simt apropiați de cultura est-asiatică. Fie că vorbim de frumoasa îmbrăcăminte tradițională, fie că ne referim la mâncarea delicioasă ori la muzica superbă, putem înțelege cu ușurință motivul pentru care idolii noștri se mândresc. Industria k-pop a fost, de asemenea, influențată de culturile învecinate, precum cea chineză și cea japoneză. Ne bucurăm să vedem cum această cultură splendidă este folosită ca inspirație pentru câteva dintre melodiile noastre preferate. Mai jos aveți o lista cu opt cântece și videoclipuri care folosesc simboluri culturale:

  • BTS – „Idol

Idol”, melodia de titlu a albumului „Love Yourself: Answer”, a fost lansată pe 24 august 2018. Atât videoclipul, cât și melodia folosesc elemente tradiționale. Tigrul, de exemplu, care apare la începutul videoclipului, sunt considerați protectori în cultura coreeană, ființe sfinte care aduc noroc și care simbolizează curajul și puterea.

Hainele purtate de membri au fost alese cu grijă. Hanbokul în culori luminoase, cu modele simple și fără buzunare face referire la dinastia Joseon și este purtat la ocazii speciale sau evenimente formale. Durumagi este o haină lungă, purtată de bărbații din dinastia Joseon când plecau de acasă. În videoclip, băieții poartă această piesă vestimentară într-un fundal cu un pavilion galben tradițional.

Cât despre muzică, aceasta conține un ritm Pansori, specific dinastiei Jeon. Cuvântul „eolssu” este răspunsul dat de un toboșar coreean cântărețului și poate fi tradus ca „Bine!” sau „În regulă!”

  • ONEUS – „LUNA

„Luna” este melodia de titlu al celui de-al treilea mini-album ONEUS, intitulat „Blood Moon”. Videoclipul are ca simbol reprezentativ luna, care este folosită ca o metaforă pentru o iubită pierdută. Versurile descriu sentimentul tragic al unei despărțiri, sugerând că lumina lunii nu va mai cădea peste cei doi îndrăgostiți, ci doar va accentua întunericul de pe Pământ.

Pe lângă videoclipul încărcat de simboluri ale culturii coreene, muzica are de asemenea un sunet tradițional coreean.

  • Suga – „Daechwita

Până și Ministerul Culturii, Sporturilor și Turismului din Coreea și-a exprimat aprecierea și sprijinul pentru piesa lui Suga. Dar în primul rând, ce este „daechwita”? Daechwita este un cântec din timpul dinastiei Joseon, care era cântat de trupele militare ca marș al victoriei. În zilele noastre, când șeful unui stat vizitează Coreea, acesta este întâmpinat cu această melodie.

Camera tronului din videoclip conține un simbol important: Ilwol Obongdo, fiind folosit de regii Coreei și care este format dintr-un soare, lună, cinci munți, brazi și cascade. Agust D, îmbrăcat în haine regale, stă pe un tron care înfățișează un dragon auriu, animal venerat în cultura est-asiatică. La un moment dat în videoclip, în spatele lui Suga apare o plăcuță pe care scrie „bulbogeumok”, citat din cartea „YuYu Bulbogeumok” a lui Confucius și care se traduce prin „Clasicii învățați nu pun preț pe comori.”

Pălăria din paie purtată de artist nu este una obișnuită. „Sat gat” era purtată din două motive: în primul rând pentru a te apăra de ploaie, iar în al doilea rând pentru a-ți ascunde fața, identitatea. Videoclipul surprinde în mare o poveste a unui rege nebun, care va ajunge să piardă totul din cauza obsesiei sale pentru bogăție și putere.

  • BLACKPINK – „How you like that

Membrele BLACKPINK au reușit să prezinte cu succes îmbrăcămintea tradițională coreeană cu o reinterpretare modernă. Hanbokul, folosit în Coreea de Sud pentru evenimente formale precum festivaluri, nunți sau diverse ceremonii, este reprezentativ dinastiei Joseon. Fetele au purtat versiuni moderne ale acestor rochii tradiționale, create de designerul coreean Danha.

Jennie a purtat un hanbok în stilul dopo, puțin mai lung decât acesta. L-au tăiat până la acest nivel și partea de jos au transformat-o în fustă. Așa au creat-o. L-au scurtat pentru a fi mai practic pe scenă.” – Danha

  • Stray Kids – „Thunderous

Am vrut să arătăm lumii cât de grandios poate fi sunetul muzicii noastre tradiționale, dar și cât de multe posibilități avem de a combina muzica tradițională cu cea k-pop”, au spus membrii Stray Kids într-un interviu. Cântecul conține un sample al muzicii tradiționale samul nori. Titlul coreean al piesei este „sorikkun”, un termen care se referă în general la un cântăreț tradițional, iar liderul Bang Chan i-a asemănat pe membrii Stray Kids cu un sorikkun.

Videoclipul conține numeroase simboluri. Spre exemplu, Namhansanseong apare în fundal, aceasta fiind o cetate istorică din timpul dinastiei Joseon, recunoscută ca patrimoniu mondial al UNESCO. Dansatorii trupei poartă eșarfe obangsaek (alb, negru, galben, albastru, roșu), cele cinci culori asociate culturii coreene (alb=metal, negru=apă, albastru=lemn, galben=pământ, roșu=foc). De asemenea, evantaiele folosite de membri se numesc neoseul-buchae, fiind speciale pentru mătasea care decorează vârfurile. Dansul cu evantaie a fost folosit în timpul dinastiei Joseon în ritualurile șamanilor pentru prosperitate.

  • Song Mino – „Fiance

FIANCÉ” îmbină elemente hip-hop și trot într-un mod magnific. Cântecul folosește sample-uri ale unor melodii tradiționale coreene, cum ar fi „Soyang River Girl” a cântăreței Kim Tae Hee și „Korean Maiden” din 1969.

Un alt lucru interesant este că Song Mino a folosit o cunoscută rimă pentru copii în versurile „꼭꼭 숨어라 머리카락 보일라 (kkokkkok sumeora meorikarak boilla”, care înseamnă „Ascunde-te bine sau te voi găsi.” Acestea sunt cuvintele pe care copiii coreeni le spun atunci când se joacă de-a v-ați ascunselea și termină numărătoarea.

Titlul coreean al piesei este „아낙네 (anaknae)”, care nu se traduce literal ca „logodnică”. În schimb, este un termen destul de vechi pentru „femeie”, folosit în special pentru a descrie „femeia unui bărbat”. Versurile implică faptul că lui Mino îi este dor de o femeie care este acum într-o relație cu un alt bărbat.

În cele din urmă, nu putem ignora scenele istorice din videoclip, cu artistul îmbrăcat în haine regale coreene, fiind un monarh înnebunit în castelul său, printre concubine.

A.C.E – „Goblin (Favorite Boys)

„Favorite Boys” este melodia principală a albumului „HJZM : The Butterfly Phantasy”, care are scopul de a glorifica în general cultura asiatică. În primul rând, îmbrăcămintea băieților este inspirată de hanbokul purtat în timpul dinastiei Chosun, iar coregrafia include mișcări inspirate de un sport wrestling coreean, numit ssireum.

În videoclip, apare referințe simbolice: dragonul și fluturele. În cultura asiatică, dragonii reprezintă masculinitatea, iar păsările phoenix reprezintă feminitatea. Însă membrii A.C.E, abordând un concept cu fluturi, au înlocuit phoenixul cu fluturele.

VIXX – „Shangri-La

Shangri-La este un loc edenic din cartea „Lost Horizon” a lui James Hilton, care se presupune că ar fi undeva în Tibet. Este un loc mistic, unde oamenii sunt veșnic fericiți și îmbătrânesc mult mai greu. Videoclipul și piesa au elemente atât din cultura chineză, cât și din cea coreeană.

Melodia îmbină sunetul modern cu un instrumental tradițional coreean gayageum. Versurile care descriu o poveste de dragoste au la bază un poem chinez al lui Tao Yuan Ming, despre un pescar care își părăsește satul de teama unui război. Apar mai multe simboluri, precum luna („Când luna albă apare, te văd în ea.”) Există o legendă chineză despre zeița Chang E, care a renunțat la iubire pentru a trăi pe lună.

surse (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s