Trei miliarde de woni pentru a debuta un grup de fete: ce strategii folosesc agențiile pentru a atrage publicul

Cum s-a ajuns ca trupele de fete să necesite investiții atât de mari?

Anul 1998, 28 noiembrie, emisiunea „Show 100%”: Fetele urcă pe scenă. Purtând aceleași jachete albe, maiouri albe și pantaloni albi pufoși, ele au cântat „I’m Your Girl”. Iată cum a debutat primul grup de la SM Entertainment, S.E.S.

Anul 2022, 7 august, emisiunea „Inkigayo”, NewJeans cu melodia „Cookie”: Chiar dacă ținutele par obișnuite la prima vedere, ele sunt haine de la branduri de lux. Minji a purtat o jacketă Balenciaga ce costă 3.3 milioane de woni, iar tricoul Prada purtat de Hani costă 1.6 milioane de woni. Haerin a dansat pe scenă în pantofi Rombaut de 530,000 de woni.

Cum se deosebesc trupele de fete: fiecare membră Dreamcatcher a compus o melodie solo pentru al doilea album întreg; Soyeon, liderul (G)I-DLE, compune și produce pentru grup; toate membrele PURPLE KISS participă activ la producerea albumelor

Statutul industriei kpop a crescut în 25 de ani, dar semnificația și rolul trupelor de fete s-a schimbat considerabil. Jocul kpop, care inițial era limitat la publicul sud-coreean, s-a schimbat odată cu a treia generație a trupelor de fete. Efectul trupei TWICE, care e prima trupă de fete ce vinde peste 1 milion de albume, și a trupei BLACKPINK, care e trupa cu cei mai mulți abonați pe YouTube, este dovada că merită reconsiderate costurile și profiturile pentru trupele de fete pe piață.

Bugetul pentru debutul trupelor începătoare și activitățile de debut, care era în jur de 1 miliard în anul 2015, a crescut acum dublu și deseori triplu în prezent. Producătorul trupei STAYC a dezvăluit anul trecut într-un video pe YouTube: „Costă cel puțin 2 miliarde de woni cu puțin efort.” Fantagio Entertainment, agenția trupelor ASTRO și Weki Meki, a anunțat anul trecut că ar investi aproximativ 3.18 miliarde de woni în trupe de fete noi.

Pentru debutul trupei aespa de la SM Entertainment, au fost create avataruri digitale pentru fiecare dintre membre, dar și teaseruri video de calitate demnă de filme. Oficialii din industrie estimează că în proiectul aespa au fost investite în jur de 5 miliarde de woni. Kim Soo Ah, o profesoară de jurnalism și informație la Universitatea Națională din Seul, a analizat: „Producătorii lucrează la crearea conceptelor și strategiilor pentru a crea trupe de fete care să devină roluri de urmat pentru femei.”

Nivelul de producție s-a extins la nivel global. Dintre 15 trupe de fete care au debutat în acest an, mai mult de jumătate dintre ele au cel puțin o membră din altă țară. Audițiile globale, care cândva erau un lux, acum sunt o necesitate. Când o agenție anunță audiții, susținerea va veni în valuri, iar efectul fandomului interesat aduce doar beneficii.

Pentru piață, strategiile „avansate” sunt necesare pentru a nu merge împotriva fanelor. Iată de ce idolii din IVE, la mai puțin de un an de la debut, au filmat un videoclip purtând ținute de la brandul italian Miu Miu, iar NewJeans a ales o colecție de ținute de golf de la designer-ul Vivienne Westwood pentru a evolua pe scenă. Faptul că membrele BLACKPINK poartă articole de la branduri de lux ca Chanel, Celine, Dior și Yves Saint Laurent nu e un secret. Este considerată o prioritate crearea articolelor care țintesc direct la portofelele fanilor.

Se observă nivelul de diversitate în procesul de producere a unui grup de fete. Soluție prezentă la grupurile din generațiile 3 și 4 este conceptul neașteptat „girl crush”. Când idolii sunt pe scenă, acestea trezesc invidie și dorință de a fi la fel ca el, însă atunci când coboară de pe scenă aceste idoli trebuie să prezinte o imagine a prietenei de peste drum. Kim Dohun, un critic de muzică pop, a spus: „Pentru trupele de fete sunt create o varietate de tendințe, diferite de cele ale trupelor masculine, cu scopul de a vinde milioane de albume”.

Strategia odată misterioasă s-a dus. Subiectul alcoolului nu mai este un taboo, ci o imagine tot mai prezentă. Chaeryeong din ITZY, beată pe YouTube, discută liber despre prețurile pe piața de acțiuni. Membrele WJSN vorbesc ce obiceiuri au fiecare când consumă alcool. Lee Kyu Tak, un profesor la Universitatea George Mason Korea, a spus: „Pe scenă prezentăm evoluții puternice, dar în afara ei creăm istorii noi unde idolii devin prieteni sau surori mai mari.”

Fantagio Entertainment a dezvăluit cum se obțin sume atât de mari pentru proiecte de debut al unui grup de fete. În imaginea de sus, sumele sunt reprezentate în felul următor:

Total: 3.178 miliarde de woni (aproximativ 2,5milioane de dolari)
Cursurile de instruire + comision pentru management: 323 milioane woni (~255 mii de dolari)
Producerea albumului de debut: 2.547 miliarde de woni (~2,01milioane de dolari)
Recrutarea talentelor: 31 milioane de woni (~24 mii de dolari)
Arenda studio-urilor pentru instruire: 95 milioane de woni (~75 mii de dolari)
Chiria dormitorului: 82 milioane de woni (~64 mii de dolari)

sursa

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s