Să învăţăm despre Coreea! (3)

Astăzi vom învăţa despre literatura coreeană. Dacă sunteţi interesaţi, celelalte 2 articole „Să învăţăm despre Coreea” au fost puse acum în secţiunea „Stuff & Facts” la „Ştiaţi că!?„.

Pe Koreanfan.eu am găsit acest post, cu privire la cărţi coreene şi literatura lor. Acolo însă am găsit doar câteva lucruri despre cartea „Visul învolburat al celor nouă„, carte scrisă de un scriitor coreean clasic, tradusă şi în română.

Cu toate acestea există o gamă variată de cărţi coreene şi mulţi autorii din care să alegi.

Spre exemplu există cartea „Please Look After Mom”, publicată în 2008 de autoarea Shin Kyung-sook , după care a fost jucat şi un musical. Înainte să fie lansat şi în alte ţări, romanul s-a vândut în peste 1,5 milioane de copii. De asemenea a fost lansat în 20 de ţări printre care şi Statele Unite.

Cartea spune povestea unei mame şi familia sa, poveste redată din punctul de vedere al mai multor membrii ai familiei. So-Nyo, o femeie de 69 de ani este separată de soţul ei în mulţimea de oameni dintr-o staţie de metrou din Seoul. Familia ei începe o căutare disperată pentru a o găsi. Cu toate acestea odată începute căutările, familia ei se întreabă cât de multe ştiu ei despre femeia pe care ei o strigă „mamă”. Romanul exprimă pierderea, auto-incriminearea în unele cazuri şi descoperirea pe sine. De asemenea în roman se mai regăsesc teme precum sacrificiul de sine al unei mame în general, pentru familia ei şi relaţiile dintre amintiri şi prezent.

Cu ajutorul acestui roman care a avut succes internaţional, autoarea numită Kyung-sook Shin,a fost prima femeie care a câştigat premiul Man Asian Literary Prize.

cover.jpg

Din păcare cartea nu a fost publicată în România, iar pe net nu am găsit-o nicăieri întreagă. Singurul mod în care o puteţi citi este în engleză dacă o cumpăraţi. Cel mai convenabil loc pe care l-am găsit este „Google Play”, unde costă 42,52 de RON. DAAR nu vă recomand să plătiţi cartea dacă nu sunteţi siguri că o veţi citi şi dacă nu vă pricepeţi bine la engleză. De asemenea dacă sunteţi minori ar trebui să vă întrebaţi mai întâi părinţii.

Literatura coreeană este diversificată, dar în mare parte se bazează, la fel ca şi serialele sau filmele, pe familie, iubire şi istorie. O listă cu cărţi coreene, traduse şi publicate şi în România aveţi mai jos. Am încercat să găsesc cărţile online, dar din păcate am dat greş, dar poate mai caut şi vă spun.

 1. Kim Man Jung – Visul învolburat al celor nouă (roman)
 2. O scurtă istorie a Coreei.
 3. Flori de azalee (antologie de poezie sud-coreeană)
 4. Paralela tăcută (proză scurtă sud-coreeană)
 5. Chang Soo Ko – Poezii alese
 6. Yi Sang – Aripi
 7. Hwang SunWon –  Nuvele alese
 8. Chang Soo Ko – Între sunet şi tăcere
 9. Yimun Yol – Eroul nostru mutilat (roman)
 10. Tigrul cu urechi albe – mituri, legende, vechi romane coreene
 11. Poeţi coreeni ai mileniului III

7 gânduri despre „Să învăţăm despre Coreea! (3)

 1. Chaerin

  Waa!! Ce frumos! Mi se pare foarte interesanta,,Please look after mom”.Dar pacat ca nu ma pricep la engleza.Insa cand ma mai perfectionez sper sa o pot citi.Si Crissa te rog sa ne anunti daca gasesti undeva acele carti de cumparat!!

  Apreciază

  Răspunde
 2. Pingback: Romanul ‘Please Look After Mon’ publicat în România | K-Pop Romania

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s