Melodii care înseamnă mai mult decât lasă să se vadă

Fie că e vorba de titlul melodiei, fie de versuri sau de videoclip, există artişti care prin melodiile lor vor să transmită mai mult decât ceea ce se vede, sau să transmită un mesaj ascuns. Eventual melodia sau titlul îşi are rădicinile în legende, numerologie sau literatură.

VIXXHyde

‘Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde’ (Ciudatul caz al Doctorului Jekyll şi Domnului Hyde). Poveste scrisă de un autor scoţian ce se referă la două personaje Jekyll şi Hyde care defapt sunt aceeaşi persoană, dar cu două personalităţi diferite. Numele albumului trupei este ‘Jekyll‘, în timp ce numele melodiei de titlu este Hyde. Atât în videoclip cât şi în melodie putem observa cum personajele (VIXX) se luptă cu propria conştinţă între bine şi rău.

Aparent în carte Doctorul Jekyll este bolnav de o boală mentală destul de rară, numită „personalitate multiplă”, de aici şi credinţa că este altcineva.

Versurile în română aici.

BoyfriendJanus

La fel ca în cazul VIXX, Boyfriend au apelat la aceeaşi idee dar cu altă denumire. Janus era zeul roman, al uşilor, sărbătorilor de tranziţie sau al începutului şi al sfârşitului. Era reprezentat în statui drept o persoană cu două feţe. De asemenea reprezentarea dintre pace şi război.

Versurile în română aici.

U-KISS0330

Deja celebra frază „Don’t deny our r squer pi” (Nu nega pi-ul nostru pătrat), nu e pusă acolo doar ca să fie matematic frumos. De la titlu până la acel vers, melodia se referă la o dragoste fără final. Pi r pătrat este raza unui cerc. Cercul este considerat ceva care nu are început sau final, considerat de egipteni din antichitate simbolul pentru eternitate, deci dragoste eternă. În traducere versul este „Nu nega dragostea noastră eternă.” Dar ce e cu „3”-ul din titlu?

Păi pi = 3.14. Când scoţi punctul ajungi la 314 care aranjate 143 mai înseamnă şi „te iubesc”. Cu cifra 3 poţi forma de asemenea şi o inimă < 3.

3-ul mai reprezintă şi „totalitate”, „întregime”, asta de la Sfânta Treime.

Însemnătate nu glumă! Versurile în română aici.

B.A.P1004

1004 scris în coreeană este 천사 (chunsa),  pronunţat la fel ca şi cuvântul coreean pentru „înger”. 1 reprezintă nou început, curaj, acţiune, ambiţie, motivaţie şi progres. Zero amplifică energia şi atributele lui 1. Zero rezonează cu infinitatea (Cum am spus mai sus). 4 reprezintă muncă, efort, stabilitate, integritate şi onestitate. 1004 spune că dacă pui efort în ceea ce faci vei fi răsplătit în vitor. 1004 mai poate însemna „Ai grijă ce îţi doreşti”.

Versuri în română aici.

B2ST12:30

Limbile ceasului care sunt în direcţii opuse atunci când ora este 12 jumătate. Astfel simbolizează cum dragostea s-a stins şi cei doi îndrăgostiţi se îndreaptă acum în direcţii opuse pentru a începe o nouă viaţă

Versurile aici.

BIGFLO Delilah

Îniţial mă gândeam că poate nu înseamnă nimic, cel puţin nu în acest context, pentru că termenul a fost folosit de multe ori în filme şi muzică. Cu toate acestea încă tind să cred că nu a fost la întâmplare. Delilah înseamnă „Cea care”. Este un personaj din Biblia Ebraică, fiind femeia care şi-a trădat iubitul, pe Samson. „Samson o iubea pe Delilah, ea l-a trădat şi ce e şi mai rău e că a făcut asta pentru bani.”

Versuri aici.

AlphabatTantara 

Suntet de trompetă sau horn.

Versuri aici.

DalmatianER

ER = Emergency Room (Camera de urgenţă), dar chiar dacă pare simplu, nu e chiar aşa. În videoclip putem vedea un accident în care membrii trupei au murit. Dar e o moarte simbolică. De asemenea vorbesc despre durere, anume durerea pe care iubita le-a provocat-o când i-a părăsit. „Masca de oxigen a fost luată de la unica mea dragoste”.

Versuri aici.

EXIDUp & Down

Poate că nu neapărat titlul, deşi şi el are o însemnătate, dar videoclipul e plin de simboluri. Cântecul este despre sexualitate şi cum corpul femeilor este considerat un obiect al plăceri. Baloanele din clip reprezintă partea masculină care merge sus şi jos (up and down) dar şi suişurile şi coborâşurile unei relaţii. Peştele şi păpuşa Barbie? Puneţi-vă puţin mintea la contribuţie. Toate simbolurile care apar pe jumătate reprezintă bărbatul şi femeia. Scena cu un balon pus peste o orhidee, balonul (bărbatul), care are o putere mai mare decât orhideea (femeia). Orhideea a fost mereu considerată floare a fertilităţii, de aici şi legătura cu femeia. Totuşi există şi două cărţi de joc, un rege şi o damă, de data aceasta repretintă dama peste rege, dovada că femeia poate conduce într-o relaţie. Dama ş banii…eH?

Versurile aici.

EXOMama

Este destul de mult de vorbit aici. Dar cei care au văzut seriale coreene, ştiu că „Mama” înseamnă şi împărăteasă, cineva care conduce. Melodia vorbeşte despre cum lumea se distruge, iar ei întreabă conducătoarea de ce lumea este în halul în care este. „1 şi 0 ne creează personalităţile”, se referă la sistemul binar matematic şi informatic, unde cifrele 1 şi 0 sunt recunoscute de caltulator şi cu care se pot scrie alte cifre.

Celor din SM le plac chestiile simbolistice. De aici şi puterile în funcţie de împărţire. Dragon (EXO-M) = rege iar Pheonix (EXO-K) = regină. De aici chestia cu „We are ONE”, faptul că regele şi regina devin unul atunci când sunt împreună.

Hello Venus/ ShinhwaVenus

Venus era echivalentul roman al Afroditei, zeiţa frumuseţii şi sexualităţii. Astăzi Venus este preluat în melodii cu termenul de femeie frumoasă, care apreciează feminitatea.

INFINITEInception

Înainte ca filmul să pună stăpânire pe tot cuvântul „Inception” acesta mai însemna ceva. Ce înseamnă exact inception? Cei ce au văzut filmul ştiu ceva. Subtilitate, anume îi bagi ideei în cap cuiva şi îl faci să creadă că au fost propriile ideei. Am mai găsit o însemnătate însă, care iniţial nu credeam că se potriveşte melodiei, dar versurile cu sub-înţeles cam dat de gol însemnătatea cealaltă. Actul de convingere al femeii să întreţină relaţii sexuale cu bărbatul iar ea să creadă că a fost propria ei idee.

Junhyung (B2ST) – Flower

Nu se referă la nicio floare. Defapt aici e cam interpretareproprie şi puţin din ce am găsit pe net. „Flower’s gone but I’m still loving you baby” (Floarea s-a dus dar încă te iubesc). Bănuiesc că „floarea” se referă la focul dragostei, la dragostea dintre cei doi care s-a spulberat (probabil din cauza ei care l-a părăsit), iar el încă tânjeşte după ea. Floarea mai poate însemna femeia, care a plecat, dar pe care el încă o iubeşte.

Versuri aici.

Xia JunsuTarantalegra

Vrajă din cărţile ‘Harry Potter’, nu apare în film, care îl face pe cel asupra căruia s-a aruncat vraja să îşi mişte picioarele incontrolabil.

Versurile aici.

Kara Pandora

În mitologia greacă ea a fost prima femeie pe Pământ. Creată de zei, Afrodita i-a dat frumuseţea ei, Athena inteligenţa, Apollo talentul muzical şi Hermes puterea de convingere. De aici şi numele Pandora, de aici şi „Cutia Pandorei”, un loc în care se găsesc mai multe minunăţii la un loc. Pandora înseamnă în limba greacă „cu toate darurile”.

SecretMadonna

Nu am găsit decât referiri la Maica Domnului, termen din care s-a popularizat termenul de Madonna. Înseamnă feminitate. Fetele nu cântă despre artista Madonna, şi şi aceea a preluat termenul cu aceeaşi însemnătate.

Super JuniorDon’t Don

Banii şi corupţia din lume. Don’t Don se traduce prin Bani bani.

Versurile aici.

T-araSugar Free

Fără zahăr, nu se referă numai la ceea ce scrie pe pachetele îndulcite artificial. Ci la cineva care nu are calităţile pe care celălalt le doreşte într-o relaţie. „Pentru mine eşti fără zahăr”, nu mă atrage nimic la tine, eşti banal, nu ai ceea ce eu îmi doresc.

Versuri aici.

TVXQMirotic

„Miro” înseamnă labirint în coreeană, în tip ce „tic” este un cuvânt englezesc pe care îl adaugi unui adjectiv. Mai pe scurt Mirotic înseamnp prins într-un labirint. Ce labirint? Dragostea….ce altceva.

U-KISSNeverland 

Neverland este un loc de poveste, un loc unde toate visele devin realitate, nimeni nu îmbătrâneşte, un loc în care însă niciodată nu vei putea ajunge.

ZE:AMazeltov

De cele mai multe ori înseamnă „felicitări”, însă mai recent pare că a preluat şi sensul de „succes”. Acest lucru se aude des în cultura evreiască.

Red Light de la f(x) are o însemnătate greu de explicat în câteva rânduri. Aici puteţi citi în engleză edspre ce este vorba, dar am să fac şi eu o mică descriere cu propriile cuvinte şi cu informaţiile de acolo.

Cartea care arde se referă la trecut, la vechi, ceva ce astăzi nu se mai foloseşte când lumea e plină de tehnologie. Au fost multe cazuri în istorie când s-au ars cărţi din diferite motive (Cine a citit sau văzut Hoţul de Cărţi şti de cărţile arse din Germania Nazistă sau cum Biserica a ars cărţi). Pisica cu doi ochii diferiţi, înseamnă înaintarea în vârstă. Experţi în pisici au spus că pisicile la naştere au ochii albaştrii care uşor se schimbă în galben/ maro/ portocaliu/ verde în decursul a 3-8 luni.

Culoarea roşie şi sunetele alarmelor. Suntul unei alarme este mai mereu identificat cu poliţia, în timp ce culoarea roşie cu semaforul, adică a opri. Asta ar putea însemna oamenii care le spun fetelor să stea la fel, să nu se schimbe.

„Hey wait a minute, the weak gets eaten, under the rule of the jungle” (Hei aşteaptă un minut, cei slabi sunt mâncaţi în regulile junglei), clar că jungla e industria. Dacă nu ai tăria de a supravieţui printre atâţia artişti o să te duci la fund.

Sunt mai multe de explicat.

La final pisica este arătată cu aceeaşi culoare a ochilor, semn că maturizarea a avut loc. Cartea este închisă, semn că trecutul este uitat.

Telefonul sună la început, nimeni nu răspunde, dar de asemenea se aude sunând şi la final semn că nimeni nu a răspuns. Înseamnă că fetele nu vor răspunde criticilor, sau haterilor, nu vor băga în seamnă răutăţile şi vor continua să îşi facă treaba.

5 gânduri despre „Melodii care înseamnă mai mult decât lasă să se vadă

 1. Ally

  O daa,aproape toata lista de melodii m-a marcat.Melodiile astea mereu imi vor placea ❤ Stai si te gandesti ca agentiile chiar lasa mesaje ascunse,de nici nu realizezi prima data.

  Apreciază

  Răspunde
 2. Kpop4Ever

  WOW! Sunt complet uimita la cat de mult te-ai documentat pentru noi! Chiar iti multumesc, nu ma gandeam ca exista o semnificatie in spatele mv-urilor/titlul melodiilor…Sa mai faci astfel de articole!!~ ❤ ❤

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s