Nu mai sunt speranțe pentru victimele tragediei de la Budapesta

19 coreeni au fost dați dispăruți după ce două ambarcațiuni s-au ciocnit pe Dunăre în Budapesta. Ploile mari din ultimele zile au îngreunat misiunea de salvare a autorităților ungare.

Speranțele au dispărut miercuri seara că vreunul dintre cei 19 coreeni care au dispărut într-un accident cu o barcă de agrement pe Dunăre în Budapesta ar putea fi găsiți în viață, pe măsură ce ploile abundente împiedică eforturile de salvare.

Din 35 de persoane aflate la bordul navei, șapte au fost salvate, însă șapte au fost găsite moarte, iar 21, inclusiv căpitanul ungar și un membru al echipajului, rămân negăsite.

Autoritățile maghiare au mobilizat aproape 100 de pompieri, precum și scafandri militari, pentru a căuta supraviețuitorii toată noaptea, dar precipitațiile puternice și curenții râului au împiedicat căutarea lor, deoarece vizibilitatea în ape a fost redusă de mâl și resturi. „Scopul nostru este de a salva barca cât mai curând posibil, dar nu se poate spune când se va întâmpla”, a spus un ofițer de poliție.

Când s-a întâmplat accidentul, turiștii coreeni, care erau în mare parte prieteni și colegi și familiile lor, încheiau a cincea zi dintr-un turneu de nouă zile în Europa de Est.

Călătoria i-a dus din Germania în Slovenia, Croația și Ungaria și trebuia să continue în Austria și Republica Cehă.

Vasul Hableány, care înseamnă „sirenă”, a pornit pe fluviul care curgea rapid, care a fost umflat de ploile abundente, la ora 8:00, miercuri, în ciuda furtunii din oraș.

Potrivit Ministerului de Externe, accidentul a avut loc în jurul orei 9:05. În timp ce Hableány se întorcea la etapa de revenire la mal, Viking Sigyn, o navă de croazieră înregistrată în Elveția, de cinci ori mai mare decât Hableány, a intrat în pupa vasului la doar câteva sute de metri de sosire.

Poliția a declarat reporterilor că Hableány s-au scufundat în doar șapte secunde, vasul răsucindu-se în urma impactului.

Trei generații dintr-o singură familie, un soț și soție și frații lor au fost uciși în accident. Poliția și pompierii din Budapesta au lansat o misiune de salvare la 10 minute după accident, dar au găsit doar șapte supraviețuitori și șapte cadavre la scurt timp după tragedie.

Printre persoanele dispărute se numără o fată de șase ani din Incheon, mama și bunicii ei. Tatăl fetei, identificat doar de numele său Kim, a spus: „Călătoria a fost un cadou pentru soacra mea, care avea grijă de fiica mea”. Tatăl a rămas în Coreea pentru că a trebuit să lucreze.

Epava de la Hableány a fost găsită sub un pod din apropiere la ora 2 dimineața joi, dar nu se părea că există pasageri înăuntru.

Cho Sung-yoon (37) a vizitat Budapesta cu alți 25 de coreeni la bordul unei alte barci de vizitare care a făcut o plimbare chiar în spatele navei Hableány. Echipajul i-a spus lui Cho și celorlalți pasageri coreeni să coboare imediat din barcă din cauza accidentului care s-a produs în fața lor. Supraviețuitorii au spus că erau total nepregătiți.

Aproximativ 20 de turiști stăteau pe puntea superioară a navei Hableányi făcând fotografii sau pregătindu-se să debarce în momentul producerii accidentului. Restul s-au adunat pe puntea inferioară. Pasagerii de pe puntea superioară au fost aruncați în apă când barca lor a fost zdruncinată.

Unii turiști au susținut că bărcile de vizitare nu au respectat regulile de siguranță. Un turist care a mers cu bicicleta prin Budapesta în trecut și-a reamintit: „Niciun staff  nu ne-a explicat regulile de siguranță și croazierele nu au fost anulate în ciuda vremii nefavorabile”.

O altă problemă a fost traficul greu de-a lungul Dunării. „Sute de bărci sunt pe fluviul Dunărea din Budapesta și în jurul său în fiecare zi, de la bărci mici de vizitare la croaziere fluviale mai mari, care acostrează în oraș înainte de a continua de-a lungul râului”, a declarat cotidianul Guardian. Un ziar ungar de știri maghiar a raportat că 60-70 de nave operează pe Dunăre în fiecare noapte.

Președintele coreean Moon Jae-in a spus oficialilor joi să utilizeze „toate mijloacele posibile” pentru a se asigura că lucrătorii coreeni de salvare pot ajunge la locul accidentului. Ministrul de externe Kang Kyung-hwa va supraveghea eforturile de salvare. Familiile victimelor și supraviețuitorilor au fost transportate la Budapesta de agenția de turism care a organizat turneul.

Între timp, poliția maghiară l-a arestat pe căpitanul ucrainean al navei Viking Sigyn.

 

Sursa

Un gând despre „Nu mai sunt speranțe pentru victimele tragediei de la Budapesta

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s