10 ani cu EXO: de la idoli începători la artiști cu un succes răsunător și reprezentanți ai muzicii k-pop

DAILYEXO — EXO - 181101 'Don't Mess Up My Tempo' teaser image...

EXO sărbătorește 10 ani de la debut!

Trupa a debutat pe 8 aprilie 2012 cu EP-ul „MAMA” și de-a lungul ultimului deceniu ne-a încântat cu evoluții uimitoare și melodii care au devenit imediat hituri, precum “Wolf”, “Growl”, “Overdose”, “CALL ME BABY”, “LOVE ME RIGHT”, “Monster”, “Lotto”, “Ko Ko Bop”, “Power”, “Tempo”, “Love Shot” și “Obsession”.

Imediat de la debut, trupa a atras atenția cu conceptul unic care are la bază o lume cu totul nouă, unde membrii au superputeri și vin de pe o altă planetă, numită EXO. Grupul a continuat să dezvolte povestea de-a lungul revenirilor muzicale și a videoclipurilor lansate, iar succesul membrilor EXO a avut un mare impact, viziunea lor fiind preluată și de alți artiști.

De la idoli începători la artiști care vând milioane de albume!

EXO a vândut cu primul material discografic întreg “XOXO (Kiss&Hug)” peste un milion de examplare în 2013. Astfel, a devenit primul artist coreean debutat după anul 2000 care a vândut peste un milion de albume, reînviind piața albumelor, după o stagnare de mai bine de 12 ani. Astfel, au deschis drumul și pentru ceilalți artiști. Totodată, piesa de titlul a albumului, „Growl” a devenit imediat hit și a doborât recorduri peste recorduri atât naționale, cât și internaționale, înscriind EXO definitiv pe harta muzicii k-pop, iar membrii devenind cunoscuți peste tot în lume.

De atunci, următoarele albume studio marca EXO – “EXODUS“, “EX’ACT“, “THE WAR”, “DON’T MESS UP MY TEMPO“  și  „DON’T FIGHT THE FEELING” – s-au vândut fiecare în peste un milion de exemplare.  EXO a scris istorie în 2018 când a devenit și primul artist coreean de după 2000 care a vândut în total peste 10 milioane de albume.

Câștigători de 5 ori consecutiv ai Daesangului și reprezentanții muzicii k-pop

În 2012, EXO a câștigat premiul „Artistul Începător al Anului” la mai multe ceremonii de decernare a premiilor muzicale de la sfârșitul anului. Apoi, au urmat daesangurile “Cântecului Anului” de la 2013 Melon Music Awards (MMA) și 2013 Mnet Asian Music Awards (MAMA). De asemenea, EXO a fost primul artist coreean care a câștigat daesang (premiul cel mare) de cinci ori consecutiv la MAMA din 2013 până în 2017, ajungând cu această reușită chiar și în Cartea Mondială a Recordurilor.

În plus, EXO a participat la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang din 2018 în calitate de cântăreț reprezentativ al Coreei. Hitul „Power” nu a fost folosit doar ca muzică de fundal în semifinalele Cupei Mondiale FIFA Rusia 2018, ci a fost și melodia care a demonstrat statusul global al trupei, deoarece „Power” a devenit prima piesă coreeană cântată la Show-ul Fântânei din Dubaicare reprezintă unul dintre cele mai mari trei spectacole de fântâni din lume.

Succes ca trupă + succes individual

EXO nu doar că a avut un megasucces ca trupă, dar și fiecare membru a cunoscut faima în carierele solo. Artiștii au debutat solo în muzică, modă și televiziune. În prezent, EXO are două sub-grupuri active EXO-CBX și EXO-SC, care au stabilit recorduri în privința vânzărilor albumelor și în topurile muzicale.

Primul membru care a debutat solo pe plan muzical a fost Lay, apoi a urmat ChenBaekhyunSuhoKai și D.O. (confirmându-se anul acesta și debutul solo al lui Xiumin). Lay a făcut furori pe piața din China, iar Baekhyun a vândut peste un milion de albume cu al doilea mini album solo în 2020, devenind primul artist din ultimii 20 de ani care a vândut acest număr incredibil atât cu trupa, cât și solo. Baekhyun a câștigat premiul „Cel Mai Bun Artist”  în cadrul MAMA timp de 3 ani consecutiv. Kai și-a arătat talentul în show-urile de divertisment, dar și pe plan muzical, devenind primul artist de la SM care a obținut cel mai rapid peste un 100 de milioane de vizualizări cu piesa de debut. Kai a fost desemnat și primul ambasador global coreean al brandului de lux Gucci.

D.O. s-a concentrat pe cariera sa în actorie, câștigând premii importante și fiind recunoscut de către profesioniștii din industrie drept un adevărat actor. Chen a cucerit publicul cu vocea și sensibilitatea cântecelor sale, în timp ce Suho și Xiumin și-au demonstrat talentul jucând în mai multe muzicaluri și producții. Chanyeol și-a înființat propriul studio, unde compune propria muzică, și a colaborat cu diferiți artiști, inclusiv cu Punch pentru piesa „Stay With Me„, care a devenit OST-ul cu cele mai multe vizualizări (peste 367 de milioane de vizualizări pe YouTube). Sehun a ales calea actoriei debutând atât pe micul ecran, cât și pe marele ecran. De asemenea, artiștii din EXO și-au lăsat amprenta și în lumea modei devenind ambasadori ai brandurilor celebre de îmbrăcăminte și frumusețe.

Pentru a sărbători aniversarea de 10 ani de la debut, EXO va susține pe 9 aprilie, ora 13:00 (România), show-ul „2022 Debut Anniversary Fan Event: EXO” pe arena Jamsil din Seul. Evenimentul va fi transmis live pe Beyond Live și este foarte așteptat de către fanii EXO-L.

La mulți ani!

Sursa: kbizoom

 

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s