Ce fac coreenii în weekend?

Dacă erați curioși ce fac coreenii în timpul lor liber, veți găsi în acest articol cele mai populare activități ale acestora.

  • Drumețiile

Coreea de Sud este o țară predominant muntoasă, zonele de șes constituind doar 30% din suprafața totală. Așadar, nu este de mirare de ce coreenii, de toate vârstele, adoră să facă alături de familie această activitate.

Pe traseele populare, au fost amenajate chiar și restaurante ce prepară mâncare specială pentru drumeție, iar femeile coreene obișnuiesc să ia de acasă preparatele care se pot căra cel mai ușor, cum este kimbap.

O destinație foarte populară în rândul grupurilor de turiști, este Bukhansan. Situat în partea de nord a orașului Seul și denumit parc național în 1983, Bukhansan a devenit o destinație extrem de vizitată, datorită panoramelor incredibile și a dificultății mici pe care o prezintă traseul. Muntele are diverse tipuri de vârfuri, dar cele mai cunoscute sunt cele alcătuite din granit.

Bukhansan National Park (Official GANP Park Page)

 

  • Sauna Jjimjilbang

Cei care sunt iubitori de seriale coreene, cu siguranță au văzut măcar o dată o șcenă filmată într-o saună. Ei bine, coreenii adoră să petreacă timpul într-o astfel de locație. Saunele sunt foarte populare în Coreea, găsindu-se chiar și în cele mai mici orașe.

Jjimjilbang sunt compuse din camere moderne încălzite, dar și din camere tradiționale, cu diferite temperaturi. În general, înainte de a intra în saună, oamenii fac duș în locul special amenajat, numit mogyoktang.  De asemenea, intrarea într-un astfel de loc se face purtând o costumație specială.

Pe lângă lucrurile obișnuite pe care le poți găsi într-o saună, în jjimjilbang se află și restaurante, săli de film, spa, saloane de cosmetică, săli de jocuri video, camere de karaoke, etc.

6 Things to Enjoy at a Jjimjilbang in Winter | KoreaTravelPost

Un obicei pe care îl au coreeni, atunci când ies din camerele foarte încalzite, este să mănânce un ou copt pe foc și să bea sikhye. Aceasta este o băutură tradițională, băută la diverse sărbători, făcută din făină de orz, zahăr și orez fiert.

Prețurile sunt între 8.000-20.000 won, 28-70 de lei.

  • Sălile de jocuri video sau PC bang

Pentru că le-am menționat mai sus, am decis să vorbesc puțin mai mult despre ele. Sunt echivalentul a ceea ce în România se numea „Internet Cafe”, doar că sunt mult mai dezvoltate. Deși majoritatea coreenilor dețin măcar un computer pe familie, sălile de jocuri sunt extrem de vizitate de oameni de toate vârstele.

Prima locație de acest gen a fost deschisă la sfârșitul anilor 80 și s-a numit „jeonja kape” (전자 카페), ce se traduce literalmente „cafenea electronică”. Totuși, abia în aprilie 1994, Jung Min Ho, a deschis prima cafenea publică de jocuri video, numită „BNC”. 

Faima acestor locații a crescut la finalul anilor 90, în timpul crizei economice, când oamenii petreceau o zi întreagă monitorizând bursa, dar și jucându-se „Starcraft”, lansat în 1998.

Astăzi, sălile de jocuri video strâng foarte mulți liceeni care își petrec timpul de după școală alături de prietenii lor virtuali.  Aici, ca si la jjimjilbang, există un loc amenajat și pentru a lua masa.

Prețurile diferă în funcție de echipament sau jocurile disponibile și variază intre 4-23 de lei pe oră.

  • Karaoke

Cum puteam să nu trec în acest articol, probabil cea mai faimoasă activitate a coreenilor?  Locurile speciale pentru karaoke, se găsesc peste tot în Coreea și sunt frecventate destul de des seara, când oamenii ies de la serviciu.

În orașele mari, cum este Seul, se găsesc foarte multe camere de karaoke, lângă universități sau în centrele populare precum Gangnam. Plata se face pe oră, dar se poate extinde timpul în funcție de cât de mult se dorește. În unele locații de karaoke se poate comanda și mâncare.  

Seoul nightlife-bars-clubs-South Korea-karaoke bar

Cu ceva ani în urmă, „coin noraebang” sau sălile de karaoke cu monezi, erau foarte populare. Acestea erau destul de mici și încăpeau doar două persoane și nu se plătea oră, ci melodia.  

Prețurile la o noraebang simplă, variază între 5.000-15.000 won (17-53 de lei ) pe oră, iar la cele mai populare, între 20.000-30.000 won (70-106 lei) pe oră.

Poporul coreean are tot felul de activități interesante care sunt făcute să îi facă să mai uite de griji și să îi bucure. Prin toate preocupări pe care le au în timpul liber, se vede foarte clar că sunt niște oameni fericiți, care știu să se distreze și să își petreacă viața.

Surse: 1 , 2 , 3

Lasă un comentariu